210811 Intressant om viltvård

Anders Wiklund belönades i våras med Guldälgen för sitt arbete i Falu Viltvårdsförvaltning.

Viltolyckorna orsakar stort lidande för de djur som blir påkörda, mänskligt lidande och höga kostnader för skadade bilar. Men tack vare ”Viltvård enligt Falumodellen” minskar både djurens lidande och kostnader.

Jägaren Anders Wiklund ligger genom sitt arbete i Falu Viltvårdsförvaltning bakom Falumodellen, och det berättade han intressant om på vårt första fysiska medlemsmöte på bra länge, den 11 augusti.

Vi var precis 20 medlemmar vid mötet i Nybrokyrkan, just det antal som tillåts, så här i pandemitider.

Anders Wiklund berättade framför en karta över centrala Falun med viltolyckor inlagda, bland annat längs Lugnetleden, E16 mot Borlänge och Svärdsjövägen.

– Djuren urbaniseras snabbt, de finns bland oss människor, idag finns nästan inga rådjur i skogen, berättade han.

Och för att komma till oss behöver djuren korsa kringlederna där trafiken är tät.

– 2010 när jag fick ansvar för vilthållningen uppåt Gamla Berget, trafikdödades där 20-25 rådjur per år. Första året sköt jag 18 rådjur, och det året hade vi bara en viltolycka på vägsträckan.

Dagens bilar dödar inte rådjuren, de skadar dem istället och orsakar stora lidanden för djuren – och kostnader för försäkringsbolagen.

– 2016 hade vi 113 viltolyckor i centrala Falun, och varje olycka kostar i genomsnitt 35 000 kronor, så det är viktigt att dra ner på olyckorna för att minska lidandet för djuren och minska kostnaderna.

2018 var Anders med och startade Falu Viltvårdsförvaltning med mål att minska viltolyckorna. Idag är 21 privatpersoner eftersöksjägare inom Falu Viltvårdsförvaltning, och de bedriver tätortsnära jakt på både kommunens och privata marker.

Som ett komplement till jakten stödutfordrar man djuren, vilket kan tyckas motsägelsefullt.

– En rådjursget håller sig till ett mycket litet område där det finns bete och vatten, där föder hon också sina ungar, berättade Anders. När betet är slut fram i december börjar hon röra på sig för att hitta föda och korsar då vägarna, just vid de tider då trafiken är som tätast.

– Så därför stödutfordrar vi rådjuren. Vår tanke är att de ska få foder på samma sida av vägen som de har sin daglega. Så vi matar dem på åtta ställen under varje dag på hösten och vintern.

Modellen kombinerar alltså jakt och utfordring och resultatet är en radikal minskning av viltolyckorna i centrala Falun.

Falumodellen har spridit sig till Borlänge, Gagnef, Ockelbo och ända till Östersund, och totalt är 400 eftersöksjägare engagerade.

För sitt arbete med viltvård belönades Anders Wiklund i våras med Älgskadefondsföreningens pris Guldälgen.


Vi var precis 20 personer i publiken.


Anders Wiklund framför bilden på viltolyckorna i centrala Falun. De orange prickarna i kartan markerar var och en en viltolycka.

Text och foto: Inger Söderlund