210505 Kommunala pensionärsrådets möte

Årets tredje möte med arbetsutskottet den 5 maj blev också denna gång digitalt. Ordföranden Katarina Gustafsson inledde med att berätta att ett Faluförslag (tidigare benämning medborgarförslag) kommit in som gäller hjälp med digital teknik. Vid förra au-mötet föreslog vi i SPF Seniorerna att en tjänst som digital fixare skulle inrättas i kommunen. Ordföranden lovade att upprätta en skrivelse till kommunstyrelsen om detta.

Punkt två på programmet gällde Seniorernas Hus. Anders Sätterberg berättade att en styrelse för ”Tillsammans i Falun” bildats men att det planerade mötet ställts in på grund av sjukdom. Alla är överens om att detta ärende inte får förhalas längre och att en skrivelse om finansieringen av Seniorernas Hus snarast måste färdigställas.

Omvårdnadsförvaltningens planerade seniormässa hoppas man ska kunna genomföras i höst liksom temadagen. Avsikten med den är att informera om vad kommunen kan erbjuda.

Vi har tidigare påtalat behovet av säkrare brandskydd när allt fler ska bo kvar i hemmen. Ordföranden har bjudit in en representant för räddningstjänsten till nästa möte. Ett förslag diskuteras i omvårdnadsnämnden om att deltidsbrandmän skulle kunna ha uppsökande verksamhet under sin jourtid.

Vid mötet med KPR au den 24 mars gav sektionschef Johan Björklund en lägesrapport om covid-19 och vad kommunen har svarat på IVO:s tillsynsrapport. Ett resultat av pandemin är att kommunen samverkar mycket bättre över förvaltningsgränserna och att det sker en daglig kontakt med Region Dalarna. En utvärdering har nyligen gjorts av KPMG om hur pandemin har påverkat kommunen.

Omvårdnadsnämndens ordförande Camilla Sparring rapporterar att:

* en översyn av hörslingorna i kommunens lokaler nu har kommit igång
* inflyttning i det nya demensboendet Slottet pågår och fungerar bra
* tre äldreboenden nu har tillagningskök med egna kockar; Risholnsgården, Slottet och Lyssfallet som är ett beredskapskök
* vid Bjursåsgården planeras 40 nya platser och också ett trygghetsboende

Nästa möte med KPR au hålls den 9 juni.

Margareta Dunkars