Reseledaren Gunnar Helgesson


Gunnar Helgesson har lett resor i SPF Seniorerna Faluns regi i omkring tio år.

Det var tänkt att bli en Ölands-resa med Linnéstuk, men efter ett studietillfälle kom Coronaviruset och alla resor ställdes in.
Gunnar Helgesson brukar göra så, ha några studietillfällen om resmålet innan avfärd.

Gunnar Helgesson är en av medlemmarna i vår resekommitté, som planerar, förbereder och genomför resor. Han har varit med i kommittén i omkring tio år, och brukar leda tre resor per år varav en utlandsresa, liksom de andra medlemmarna.

– Ingenting går av bara farten, säger han, och berättar om vikten av planering och koll.
– Jag har lärt mig att det är viktigt, när vi är på längre resor, i god tid ta kontakt med nästa hotell, kolla menyn och om den lokala guiden är på plats. Vid vår resa till Finland fick vi först inte kontakt med lokalguiden vid ett studiebesök och alla uppgifter vi hade var på finska. Men det löste sig och när guiden var där fick vi en fin upplevelse.

Listan med minnesvärda resor i SPF:s regi och med Gunnar som reseledare är lång: Ett år for man till Minnesota, 2017 gick en resa till Tyskland i Martin Luthers spår, eftersom det var 500 år sedan han spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg. Och så Finlandsresan 2018 och resan till Toscana 2019.

I år fanns planer på en till Passionsspelen i Oberammergau i Tyskland i augusti, och en resa i Gustav Vasas fotspår, bägge inställda förstås. Men en resa till Gävle konserthus hanns med.

– Och jag önskar att det skulle gå att göra en bussresa senare i höst, en med god spridning i bussen. Men vi ska träffas i kommittén i oktober och planera för nästa år, då får vi se om det går att göra något senare i höst.

Gunnar Helgesson är lärare i engelska och svenska i grunden, och det var läraryrket som tog honom hit till Falun 1979 och arbete på Kristinegymnasiet. Efter ett antal år på KomVux och Malungs Folkhögskola har han och hustrun Margaretha landat på Tersen. Det var hustrun Margaretha som fick in honom på reseledarspåret.

– Det hela började med en kurs i att guida i Falun, som hon tyckte jag skulle gå, jag har alltid tyckt om att resa. Och längre resor blev det efter hand med uppdrag för Svenska Europaresor och ett reseföretag utanför Örebro och då bar det av till bland annat Nederländerna, Norge och Skottland.

Och Falukursen har lett till medlemskap i föreningen Dalarnas Guide och Kultur, så intresset för att vara reseledare och guide är grundmurat.

Hur kommer man i kommittén då fram till lämpliga resmål?

– Vi försöker lyssna på vad det finns för önskemål, och vi tipsar varandra i kommittén eftersom vi har olika intressen. Sen gäller det att göra jobbet: vad ska vi se, var ska vi äta, ska vi ha lokalguider? Just mat och fika är jätteviktigt. Och ska vi ha en övernattning måste vi ha kontakt med ett reseföretag. Man måste också göra en ekonomisk kalkyl, så det är många pusselbitar som ska på plats innan allt är klart.

– När jag planerar mina resor stoppar jag in litteratur och historia, kultur och geografi. Det är spännande med ortnamn, personer, själva landskapet. När vi for till Gävle berättade jag om Karl XIV Johans sarkofag som drogs av 110 karlar från Älvdalen till Gävle vintern 1856.
– Och jag tycker om att sjunga i bussen och att ha tävlingar – men det är viktigt att vara tyst också, så att folk kan prata med varandra.
– Man vet inte förrän man sitter på bussen hur det blir, säger Gunnar, vi har alla olika utgångslägen. Men målet för alla i kommittén är att allt ska bli bra, att alla ska få det trevligt.


Efter ett långt yrkesliv har Gunnar Helgesson och hans hustru landat på Tersen.

Text och foto: Inger Söderlund