Min nya kompis Östen

Så kom då äntligen MedlemsNytt 2020:2! Jag visste att den inte skulle delas ut av våra brevduvor utan PostNord var ansvarig. Det gick också bra för dem och vi fick tidningen ganska snabbt efter att de distributionsansvariga talat om att de hade postat dem.

När jag läste på adresslappen på baksidan, blev jag först lite fundersam då jag inte kände till att det bodde en Östen Carlén på min adress. Den enda Östen jag känner till, är Östen Warnerbring, "Östen med rösten", och han kunde det inte vara. Varför skulle han byta efternamn? Min nästa fundering var om det var en sådan där adresskapning vi kan läsa om ibland. Någon skriver sig på någon annans adress, utan att den som bor där känner till något. Det strök jag efter lite funderande, då det nog var lite långsökt att denne Östen även skulle vara medlem i SPF Seniorerna i Falun. Hur jag än funderade så kunde jag inte förstå var Östen kom ifrån.

Men så slog mig en tanke: SPF Seniorerna har ju startat ett projekt som kallas "Inte ensam". Är det därför de skickar ut tidningen i ett annat namn? Jag tyckte helt plötsligt att det här var ganska kul. Nu har jag fått en ny kompis, någon jag kan prata med när jag känner mig lite ensam.

Det visade sig att Östen var en riktigt trevlig kille. Han hade ungefär samma intressen som jag och inte sa han emot mig heller. De gånger vi hade olika uppfattning om något handlade det oftast om årtal. Vi kunde prata om när olika saker hände och ibland också vilka som var med, och då var vi inte alltid helt överens. Men efter en stund kunde vi oftast enas och vi konstaterade då också att när någon av oss sa att det hände för 10–12 år sedan, så var det kanske 20–25 år sedan istället.

Känner ni igen er? Det var ganska kul att prata med Östen. Vi hade samma humor också, vilket underlättade väldigt. Min fru påstår att alla inte alltid förstår mina skämt, men som sagt, Östen förstod dem.

Jag hade nog kunnat fortsätta att prata med min nya kompis Östen, men efter några dagar tog det slut. Min hustru satte ner foten när jag började duka fram en extra tallrik till Östen när vi skulle äta. Hon bad mig sitta ner en stund, så skulle hon förklara hur det hade gått till när jag trodde att jag fått en ny kompis.

Hela adressregistret i SPF Seniorerna finns i systemet Excel. Det är jättebra när man ska sortera namn och adressrader till etiketter för att skicka iväg brev till många mottagare. När man skulle sortera om raderna, så förklarade hon att man sorterade om alla kolumnerna, utom kolumnen med förnamn. De låg kvar på samma rad, och när efternamn och adresser flyttades om blev resultatet att vi alla "fick" ett nytt förnamn. I SPF Seniorernas register har inget skett, utan där är det ordning och reda. Sammanblandningen av förnamn, efternamn och adresser skedde mellan registret och etiketterna.

När min fru hade förklarat det här för mig, ställde jag in Östens tallrik i skåpet. Jag ska också erkänna att jag inte har pratat med honom sen dess, men ibland kan jag sakna honom.

Text: Herbert Carlén