200324 Långvandring från Stångtjärn

Tjugofem deltagare idag gissade jag, när jag åkte hemifrån. Det kom 55! Och åtta hundar! En orsak till dagens popularitet är att gym- och Friskis-passen är stängda.

"Tänker du sluta", fick jag frågan. Du ser ju att det finns behov. Jag slutar nu vid månadsskiftet, men om finns det någon som kan administrera så kan det fortsätta mer eller mindre. Jag kan tipsa om gamla vandringar.

Det blåste friskt in från Stångtjärn, när vi startade, men kommer man bara in i skogen, så är vinden aldrig några problem. Större delen av vandringen var det bra snöfri stig - riktigt behagligt att gå. Vi började gå Blå spåret baklänges för att fortsätta på Röda 15 km spåret. Efter några 100 m kom vi ut på ett relativt nytt hygge med en fantastisk utsikt.

Det var en hel del upp och ner den första km. Sammanlagt 100 m stigning i två uppförsbackar.

Efter Igeltjärn fortsatte vi mot Djuptjärn och stannade som vanligt vid Rysstunneln.

Här är ett hål ner i den över 150 m långa tunneln, som inte byggdes av ryssar, utan av damer.

Så kom vi fram till "Dansbanan" vid Djuptjärn.

Golvet var stenar, så inte särskilt dansvänligt, men det passade bra för vårt fika. Vi diskuterade när och vem som byggde det. Ett förslag var att Stora byggde det vid 700-års jubiléet 1988, men vi kom fram till att det byggdes nog senare. Är det någon som vet?

Vi fortsatte ner till dammen, som dämmer Djuptjärn.

Vi hade en "fågelhund" med oss och han fick syn på två fåglar på isen och satte världens fart för att fånga dem, utan att lyckas. Det gjorde att åtminstone fyra hundar till sprang ut på den hala isen. Det var häftigt att se deras bromssträcka.

Hammingsbo användes under många år av OK Kåre för oriienteringsläger och uthyrdes också till skolklasser. Flera i sällskapet hade goda minnen därifrån. Själv var jag ledare där ett par år. Nu ägs gården privat, sedan ca 30 år. Dom har gjort ett jättearbete att åter röja den mark där det växt upp skog i kanske 50 år. Den användes tidigare som slåttermarker och idag är den betesmark för får. Man ser också de gamla stenrösena på ägorna.

Ner vi sedan kom fram till Övre Glamsarvet visade det sig att det hänt samma sak även där, mycket mera öppet nu. Det var flera i sällskapet som märkte förändringarna från 80-talet när man åkte Källslättsspåret 20 km för att träna inför något Vasalopp.

Till slut kom vi tillbaka till Stångtjärn efter att ha gått förbi de sex andra tjärnarna: Igeltjärn, Djuptjärn, Nydammen, Stålmyran, Nästjärn och den lilla gölen, som heter Dammloken på Naturkartan.

Hela vandringen blev 9,5 km enligt min GPS och tog oss drygt 3 timmar.

Om det inte händer så mycket så gör vi en sista vandring nästa tisdag. Förslaget är att vandra till Backa våtmark.

Mats Hiertner