200303 Långvandring från Lunån

Idag har vi gått långt - vi gick från Falun till Säter och tillbaka igen och vi passerade tre forsar i samma vattendrag, där de utnyttjats för flera olika ändamål. På alla ställen har det funnits kvarnar. Vi startade i Nedre Lunån i Vika socken, Falun. Där finns det idag en minidjurpark, som passar mindre barn med flera olika djur, t ex ponnies, åsnor och lamadjur.

Här finns också café och ostförsäljning sommartid.
Det har funnits både kvarn och sågverk. Sågverksbyggnaden finns kvar:

Vandringen gick uppströms Lunån, men inte den enkla vägen, utan vi gick över Lunaberget, en stigning på 75 m och sedan ner igen till Övre Lunån.

Det var en variationsrik vandring. Det fanns vacker björkskog, fin tallskog och bäverarbetad aspskog:



Gustav Boklund, som rekat vandringen och gick i täten med Asta fick ofta göra spår i den dm-djupa snön, medan man kunde gå i vältrampade spår i kön:





Fotot på Gustav är taget av Gustavs moster Karin, som gick med oss tillsammans med maken Lars.

Det var också några andra hinder längs stigen:



Fikat blev bland stubb och sten i en sluttning. Tord åt sin semla, eftersom det var tisdag. Någon som läst Ål-evangeliet undrade om det fanns ål på någon smörgås, men som tur var saknades det.



Efter fikat gick vi genom genom gården Skålbo. Då hade vi kommit till St Skedvi socken i Säter. Den gården köptes i våras av ett holländskt par med två barn, som bor där permanent. Gården saknar el, vatten och avlopp!!



Sedan kom vi fram till den kvarnen i fallet mellan Övre och Nedre Klingen i byn Fiskarbo:



På vägen tillbaka till "Falun" passerade vi Gustavs stora fritidshus:



Gustavs hus ligger till vänster, medan moster Karin och Lars bor permanent i husen till höger.

Stort tack till Gustav för perfekt rekognosering i ett intressant område. Dessutom lämnade han ut en beskrivning av verksamheterna i området och bävrarnas historia, som bifogas.

Nästa tisdag gör vi en vandring i min hemby Boda i Svärdsjö, med fika på lagårdsplan och sedan genom skogen upp till det gamla gruvområdet.

Mats Hiertner