200225 Långvandring i Tjärnaberget

Vi var 29 pigga personer och 3 hundar på dagens vandring, som startade vid Paradisbacken i utkanten av Borlänge. Könsfördelningen är ganska jämn - 13 damer och 16 gubbar.Det var några grader kallt och solen sken, så det var en underbar dag för vandring. Vi började med uppförsbacke i drygt 2 km. Starten låg på 175 möh och vi kom upp på 317 möh innan det vände ner mot Bjusan-sjön.

Det hade varit ordentligt kallt under natten, så marken var riktigt frusen, åtminstone på de flesta ställen. Det blev två plums i vatten idag. Den ena var ganska måttlig - en mosstuva, som inte visade sig hålla. Den andra var dock ordentlig. Eva Halvarson tog en egen väg över en bäck, som korsade stigen vi gick och där gick det riktigt åt pipan. Isen höll inte utan hon gick ner sig till vaden. Hon hade dock yllestrumpor, så hon klarade sig bra i alla fall, fast byxbenen frös till is.

Här är vi uppe på toppen av backen:Efter drygt 4 km kom vi fram till Bjusan-stugan, där vi fikade:
 


Två av deltagarna hade gamla minnen av den här stugan från skoltiden. Båda hade gått i real-skolan på Haga och kommit till de här trakterna på gymnastiklektionerna. De hade också båda sovit över i stugan och den stora grejen där var att elda i kaminen!

Stugan var riktigt väl underhållen. Hade det varit busliv där, så var det väl reparerat.

De flesta av oss hade smörgåsar med oss till fikat och hästkorv var ett vanligt pålägg. Ziri får alltid smaka lite av min. Idag var det fet-tisdagen, så Tord hade ju en semla, men det var inte så underligt - han brukar ha äppelkaka och vaniljsås eller något annat smarrigt.

Efter fikat gick vi ner till sjön, där man såg hålen efter ett "flint-brott"- vad man nu använde flinta till?

Hela vandringen var ganska lång idag 10,8 km och den tog drygt 3½ timme, så Ziri fick åka ryggsäck några av kilometrarna.

Stort tack till Leif, som hade rekat dagens vandring. Nästa tisdag går vi från Lunån.

Mats Hiertner