200211 Långvandring vid Karlsby och Finngärds fäbodar

Idag fick vi t.o.m. solsken på vår vandring. Man kunde ana att den värmde när vi stod på Logärdens is.Temperaturen var runt nollan, men underlaget varierade verkligen. Där det var öppet, på vägarna t.ex. var det ordentligt fruset. När man gick i skogen var det inte fruset alls!

Vandringen startade från Finngärds fäbod. Torsten Hedbom, som rekat dagens vandring, berättade att fäbodarna här har en mycket gammal historia, åtminstone från 15-hundratalet. Kolmilorna var viktiga här, eftersom man ligger utanför gruvans fredsmil.Vandringen gick till att börja med längs Logärdens strand. Sjön är riktigt djup och med mycket klart vatten och många fina fiskar som röding och elritsa. Elritsa kallas också kvidd. Andra folkliga svenska namn på elritsa är alkuva, alkutta, alekula, alkura, bälefisk, kur, äling, sabbik, elling, ärling, glirr, gli, blindsill, budd, hamntorsk, hundgädda, iggling, im, laxbådd, lortbuk, mjolpus, mudd, myrsik, spragg, stensil, görkänga, skinnfisk, plump, agn, ölkytt och örkytt... och den är Dalarnas landskapsfisk.Så vände vi upp från Logärden och gick genom skogen upp mot Karlsby fäbod, som ligger vackert vid sjön Toxen.

På vägen dit passerade vi en bäck som brett ut sig ordentligt över stigen. Vi människor undvek den stora vattenpölen mitt på stigen, men min Ziri valde att gå rakt över och isen var inte stabil utan hon hamnade på ett isflak som sjönk, så hon fick bada bakdelen. Jag torkade henne vid fikat, som inte var så långt bort.Så här såg hon ut före badet. Det var fyra ytterligare hundar på vandringen.

Här har vi kommit till Torstens fäbodstuga och lada:Ladan är ganska nybyggd, men med urgammalt timmer, som Torsten egenhändigt byggt upp på den plats, där det tidigare också stått en lada. Endast fönstret är kvar från den.

Vi fikade vid dansbanan som ligger mitt i fäboden. Flera i sällskapet har firat midsommar här. Riktiga dansband från Stockholm har också spelat här!

Ehrling Sjöberg skickade ett sms till mig, när han såg att vi skulle vara här och berättade att han som barn firat en semestervecka här med familjen under flera år. De cyklade hit från Bergsgården med mat och packning för en vecka!

Lite fäbodmiljö från den korta vandringen tillbaka till bilarna:Vi var 52 vandrare idag, som gick 9 km på strax under 3 timmar inklusive rast.

Det var ett antal nykomlingar med i gänget. Två av dessa träffade gamla bekanta, som de inte träffat på flera år! Det sociala är en en stor fördel i dessa långvandringar.

Stort tack till Torsten och Kerstin, som också varit med och rekat.

Jag fick två rekade förslag till vandringar och ett uppslag, så vi rullar på i denna snöfattiga vinter.

Mats Hiertner