200204 Långvandring till Flogbergets gruvor

Det var perfekt väder för en vintervandring. Sex grader kallt på natten och vindstilla och någon kallgrad på morgonen. Det gjorde att vattenpölar var frusna till glädje, speciellt för hundarna.

Här startar vi vandringen från Norsbro bro, ca tre km öster om Ludvika:

Till att börja med gick vi längs gamla landsvägen, som också är en pilgrimsled till Trondhejm. Det intressanta på denna bild är varken Leif eller hunden, utan stenen som var kronmärkt för att visa vem som skall underhålla detta vägparti.

Flogbergets gruva är huvudsakligen dagbrott med ett flertal olika schakt. Det ligger på en sluttning ner mot sjön Leran, med en vacker utsikt och med Smedjebacken på andra sidan sjön.

Stollgångar är horisontella orter i gruvan för transporter och för att avvattna gruvan. En av stollgångarna är mer än 100 m lång och det finns guidade turer där man få gå i den. På det här fotot kan man få en uppfattning av storleken på dessa stollgångar:

Vi var 32 deltagare på denna vandring och fyra hundar. Dagens huvudbonad var mössor - 27 personer med olika färggranna mössor:

Undantagen var två barhuvade och tre kepsar. Jag var en av kepsbärarna med min SPF-keps. De övriga var Benny och Sune, som hade den eleganta.

Det var Leif, Kalle och jag som hade hundar med oss idag. Dom trivdes mycket bra tillsammans alla fyra.

Stort tack Leif för rekning och guidning.

Mats Hiertner