200128 Vandring mellan Pumpen och Stabergs klack

Det blev bra uppslutning även för en längre vandring. Vi var 44 personer som vandrade denna tisdag. Den blev ca 12 km, men den tog bara fyra timmar, eftersom det var mera fokus på vandringen och lite mindre kultur. En av de sista km gick jag snabbare än 12 min och då var jag ändå i sista gruppen!

Ett knappt tiotal personer hade anammat möjligheten att korta ner vandringen till 9 km och gick från Gävlevägen. Vår verklige ålderman Erik Nirs, som fyllde 88 i söndags hade inga problem med hela sträckan. "Det är inte åldern det beror på, utan om man får vara frisk", säger han.

Vi började att gå längs järnvägen och sedan sneddade vi över ängarna vid Lönnemossa.

Det är Tord Halvarson, som rekat denna vandring, som pekar med hela armen vart vi skall gå.

Vi gick den branta vägen upp mot Klacken.

Utsikten från Klacken är inte den bästa idag. Margareta Nissby skickade mig ett kort från 20-talet och då var det en otrolig vy härifrån.

Vi såg faktiskt en fjäril som vädrade vingarna.

När vi sedan gick tillbaka ner samma väg som vi kommit, gick jag tillsammans med Eva Halvarson.

Hon tyckte inte det var samma väg: "Det var ju en uppförsbacke - nu är det ju nerför! Det vet väl alla att det är olika åt olika håll."

Den här vandringsleden är gjord av Sven Olson inom Korsnäs IF för ett par år sedan, så den är inte så väl uppmärkt.

Tord hade dock rekat både i verkligheten och på satellitbilder, så vi gick våra egna vägar på flera ställen. Det finns en ny vandringsled mellan Hosjö kyrka och Staberg, som del av världsarvet och som finns med på appen Naturkartan, som verkligen är rekommenderad för vandringar.

Är det någon som kan beskriva hur man kan rita leder i kartor och få ut dem på papper eller som JPEG-filer?

Nästa vecka åker vi till trakterna av Ludvika om det inte blir skidåkning.

Mats Hiertner