191128 Äldreomsorgens måltidsråd

En gång om året hålls möte med Måltidsrådet på inbjudan av kommunens dietister Mathilda Strand och Anneli Steinholtz. SPF Seniorernas två representanter, Staffan Mild och Margareta Dunkars deltog i årets möte tillsammans med representanter för PRO, SKPF och Vision. Chefen för Haraldsboköket, dietkocken och förste kock medverkade.

I Socialstyrelsens enkätundersökning om vad man tycker om äldreomsorgen 2019 ställdes frågorna: "hur brukar maten smaka" och "om måltiderna är en trevlig stund på dagen". Falu kommun låg betydligt över riksgenomsnittet när det gäller positiva svar.

Mathilda Strand berättade att Haraldsboköket nu får kött från Naturskolan. Till nyår serveras rätter av lammkött.

"Aptit på livet men mindre aptit på maten?" är en ny broschyr som kan beställas från Livsmedelsverket. Den ger goda råd som bygger på vetenskaplig grund om bra mat för äldre.

En helt ny folder presenterades som klargör hur det går till att äta pensionärslunch på skolrestaurangerna. Ett 20-tal skolmatsalar är namngivna med öppettider. Från och med nyåret 2020 kostar lunchen 60 kr för oss pensionärer och då får vi rikligt salladsbord, två varmrätter, smör, bröd, mjölk och kaffe.

På kommunens hemsida finns information om måltidsverksamheten med veckomatsedlar. Tyvärr är det svårt att hitta uppgifter om äldreomsorgens mat och måltider. Vi för fram önskemål om att den informationen blir lika lättillgänglig och logiskt presenterad som skolornas.

Det är sällan vi nu för tiden hör klagomål på äldreomsorgens mat. De matlådor som hemmaboende pensionärer kan beställa fick vi flera smakprov på. Maten var aptitligt presenterad i lådorna. På dagens meny stod gulaschsoppa och pannkaka. Soppan var mustig och hade lagom sting och pannkakorna smakade som vi är vana vid. Det fanns ingen anledning att klaga!

Nästa möte med måltidsrådet blir om ett år men till dess håller vi kontakten med dietisterna via e-posten.

Margareta Dunkars