191105 Långvandring till Källslätten

Det blev ett fantastiskt deltagarrekord på tisdagens vandring Trätekolsvägen från Grälviken till Källslätten. Vi var 62 personer, nästan lika många damer och herrar. Dessutom var det 8 hundar! Det gamla rekordet var 41 personer när vi gick i Åg förra året. Vädret var kanske en bidragande orsak - ett par grader kallt och solsken. Det var många nya vandrare, men flera har varit med i många år.

Bo Jansson var med och guidade oss, både vid starten och uppe vid Källslätten. Eva Tossavainen var också med och berättade om kolbottnar och husgrunder.

Det man grälade och trätte om här var nyttjanderätten till skogen. Det var Tunabönder och bergsmän från Falun som inte var överens. Dessa trätor pågick i mer än 200 år, men nu är det fred.

Här står Bo på en rest av en husgrund i början på vandringen. Det var det Monument som vi försökte förstå vad det egentligen var, men vi misslyckades:Det fanns en hel del spår efter vildsvin längs stigen vi gick:

Strax innan vi kom fram till Källslätten stannade vi vid "flygrakan" som användes för flygbesprutning på 60-talet.När vi kom upp till Källslätten var det dags för fikat. Ladan i bakgrunden är hitflyttad från Aspeboda och uppbyggd manuellt med gamla metoder.Källslätten har varit bebott i flera hundra år, men övergavs under 1930-talet. Det var övergivet i mer än 20 år. Då var det unga fågelskådare från St Tuna som tog initiativet till att återställa området. Göran Jansson, som var med på dagens vandring, var en av dessa unga (14 år) fågelskådare. Här berättar dagens förvaltare Bo och 14-åringen Göran, som blivit något äldre, står bredvid och lyssnar.Idag sköts Källslätten av föreningen "Källslättens vänner". Ladan i bakgrunden här är en av få byggnader som är kvar sedan storhetstiden.Vägen tillbaka var lättgången på skogsbilvägar och stigar, med fin skog och fina mossbeväxta stenar, förbi Järbaggbo och Björkarsbo, innan vi kom ner till bilarna strax efter Slånget. Hela vandringen blev 7,7 km och tog oss 3 timmar inklusive pauser.

Stort tack till Bo och Eva för guidningen och Ulla-Karin som kökarl och sekreterare.

Nästa tisdag går vi i Rostberg och letar efter rösen på Fredsmilen.

Mats Hiertner

Klicka här för att läsa om kommande vandringar.