191024 Klassisk musik och modern scenografi – Trollflöjten på Kungliga Operan

Tjugo biljetter till Trollflöjten, Mozarts sista opera, hade SPF Seniorerna Falun genom resekommittén och Anders Paperin lyckats få tag på. Och tjugo förväntansfulla deltagare var vi som i ljuvligt varmt höstväder åkte till Stockholm på FN-dagen där vi först fick avnjuta en middag i Brasseriet, operans restaurang.

Trollflöjten är kanske den mest kända och älskade operan i Sverige genom Ingmar Bergmans TV-film från 1975 med en ung Håkan Hagegård i rollen som Papageno. Och det är dessutom en opera med lyckligt slut.

Av Kungliga Operans programblad framgår att Trollflöjten hade urpremiär i Wien i september 1791 och gavs första gången av Kungliga Operan i maj 1812. Just den här dagen ges den på operan i Stockholm för 904:e gången. Dagens föreställning är den 83:e i denna uppsättning som hade premiär oktober 2012 med Ole Anders Tandberg som regissör och scenograf.

När vi återsågs efter föreställningen och påbörjade bussresan mot Falun diskuterade vi den moderna scenografin, som är väldigt annorlunda än i Ingmar Bergmans film. Lite konstigt kunde det upplevas med de sterila miljöerna, ett kalt klassrum, en stor sjukhussal, kvinnliga vakter, tält och scouter. Men vi var överens om att det fanns många komiska inslag och roliga hyss som fått oss att småskratta under föreställningen. Som när scout efter scout efter scout kryper ut ur ett pyttelitet tält, och när operans kör uppträder som sjungande, dansande brunbjörnar.

Vi var också helt överens om att vi fått lyssna till fantastiskt vacker sång, inte minst av Hanna Husáhr i en av de största rollerna. Hanna Husáhr är från Borlänge och har studerat vid Musikkonservatoriet i Falun.

När vi återkom till Falun vid ett på natten kunde vi promenera hem småsjungande i behaglig temperatur, ca +10 grader. Och vår resesamordnare Anders Paperin har all anledning att känna sig nöjd och glad efter en välordnad och lyckad resa.

Text och foto: Maria Bjerneby Häll; Foto: Anders Paperin