190912 Resa mot hemligt mål

En ring, filmkulisser, en revolverman och knackigt arbete var temat på årets hemliga resa med SPF Seniorerna Falun. Detta satte genast de små grå cellerna i arbete. Vart är vi på väg?

En solig torsdag och en full buss med förväntansfulla och nyfikna SPFare på väg norrut mot Rättvik. Ska vi till Mora, Orsa, Idre eller var hamnar man om man åker riksväg 69? Framme i Rättvik svängde chauffören mot Edsbyn och Furudal. Nu fick vi veta svaret på den första ledtråden, nämligen Siljansringen. Siljansringen som är Europas största nedslagskrater och skapades då en meteorit slog ned och träffade jordens yta för ca 370 miljoner år sedan. Vi passeradde Boda Kyrka och avtagsvägen till Styggforsen. Ingemar Bergman valde Styggforsen med sin både dramatiska och romantiska miljö för inspelningen av delar av Jungfrukällan. Bergman blev också så förtjust i Boda att han valde att gifta sig med Käbi Laretei i Boda Kyrka.

Vi fortsatte vägen fram och snart var vi vid Norrboda Gammelstad och där väntade bussfika och två guider som visade oss runt. Gammelstan ägs av Ore Hembygdsförening. På grund av den ålderdomliga miljön har Gammelstan använts i flera filmer och TV-serier, bland andra "Kärlekens bröd" och "Rid i natt". Nu hade vi fått svar på nästa ledtråd nämligen "filmkulisser".

Dags igen att äntra bussen för vidare färd. Nästa stopp – Furudals Bruk med Norsk Veteranmuseum. Av vår guide fick vi en mycket intressant inblick i de norska polistruppernas historia 1943-45, hur de norska polistrupperna tränades i Sverige för att kunna göra motstånd mot den tyska ockupationsmakten. Vi fick också höra om revolver-Harry (Harry Söderman) som i hemlighet var med och byggde upp den norska poliskåren och som var svaret på nästa ledtråd – "en revolverman". Varje år sedan 1994 firas här i början av juni Veterandagen till minne av dem som en gång var förlagda här. Besöket i museet avslutades med lunch i golfrestaurangen.

Det sista stoppet för dagen var Slipstensmuseet i Mässbacken, Orsa. Här har man tillverkat slipstenar under 1000 år. I museets restaurang serverades eftermiddagskaffe med dopp. Orsa Stenhuggeri, som ligger granne med museet, tillverkar fortfarande slipstenar, men även gravstenar, trappstenar och mycket mer. Några i gruppen tittade in i verkstaden och köpte brynen, fotfilar mm. Ledtråden för slipstensmuseet var förstås "knackigt arbete".

En mycket givande och lärorik dag började gå mot sitt slut och det var dags att ta vägen tillbaka till Falun.

Text Ingalill Bergvall, foto Per Börjesson

Här är några fler bilder:

Klicka här för att läsa berättelsen om detta rum.