190703-04 Västanå teater, Gösta Berlings saga och Mårbacka


Berättarladan

En härlig tvådagarsresa i perfekt sommarväder, inte regn och inte för varmt. Från Falun gick resan med buss förbi sjöar, genom skogar och Dan Anderssons trakter, mot Värmland. Sunne var målet, närmare bestämt västra sidan av sjön Övre Fryken strax norr om Sunne.


Övre Frykens strand.

Efter en stunds vila på hotellet var det så dags för resans första höjdpunkt: Västanå teater med 2019 års föreställning, den poetiska Eddan dramatiserad av Jon Fosse. Västanå teater är en av Sveriges största sommarteatrar, belägen precis utanför parken Rottneros. I år firar Västanå teater tjugoårsjubileum i Berättarladan.


Berättarladan "Vi har ingenting nytt att berätta, endast det som är gammalt och nästan glömt"

Innan föreställningen hade vi möjlighet att se utställningen med kostymer, masker och annan rekvisita från tidigare års dramatiseringar av bl.a. Gösta Berlings saga och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. I pausen mellan första och andra akten bjöds vi på Vikingamiddag, mjödbrässerad oxe med gryta på rovor, rötter och bönor, och till detta kornbröd och sallad. Det smakade alldeles utmärkt.


Från utställningen av masker och kostymer.

Dans, musik och stor dramatik bjöd föreställningen på. Vi fick möta fruktbarhetsgudarna Frej och Freja, Völvan, asagudarna Oden, Loke och Tor med sin hammare. Tempot var högt och vi kan utan vidare instämma i de mycket positiva recensioner som Västanå teater och Eddan fått i media. Det var en fantastisk upplevelse, både danserna, musiken och skådespelarnas insatser!


I världsträdet Yggdrasil sitter musikerna.

Resans andra dag bjöd också på flera höjdpunkter. Dagen inleddes med ett besök i Rottneros park som ett inslag i den busstur med guiden Lena Gynnemo då vi åkte runt till gårdar som är förebilder för miljöer i Gösta Berlings saga. Rottneros är sagans Ekeby och de tolv kavaljererna var officerare som efter freden mellan Sverige och Danmark år 1814 "luffade runt" mellan olika herrgårdar.


Rottneros park

Resans sista höjdpunkt var ett besök på Mårbacka. Här fick vi först dricka kaffe och äta den speciella "Mårbackakakan" bakad på skrädmjöl, spännande och mycket god med lingon och vispgrädde till. Selma Lagerlöf föddes och växte upp på Mårbacka. Hon kunde så småningom, med hjälp av Nobelpriset, köpa tillbaka gården och skrev i sitt testamente att den skulle bevaras och visas upp i det skick den var vid hennes död. Vi fick en gedigen visning av guiden Lena Larsson som också berättade om de år Selma Lagerlöf bodde i Falun och de verk hon författade där.


Trädgården på Mårbacka

Lagom som vi avslutat besöket på Mårbacka och skulle styra kosan hemåt började det regna. Då satt vi i bussen som Johnny körde lugnt och fint ända hem till Falun. Vi var drygt 25 deltagare, alldeles lagom storlek på gruppen. Vår egen resesamordnare Ulla Immler såg till så att allt fungerade smidigt och att alla i gruppen trivdes. Tack Ulla!

Maria Bjerneby Häll