Måltidsrådet i äldreomsorgen

För några år sedan klagades det ofta på maten som serverades inom äldreomsorgen. Numera är det sällan som något negativt hörs. Det beror till stor del på den nya kostorganisationen och att duktiga dietister anställts, en hos serviceförvaltningen och en hos omvårdnadsförvaltningen.

I Kommunala Pensionärsrådet, KPR, utses två representanter för varje pensionärsorganisation att ingå i ett Måltidsråd som en gång per år håller möte där frågor och synpunkter på måltidsverksamheten förs fram. Den information om mathanteringen som ges vidareförmedlas till respektive pensionärsorganisation.

Årets möte med Måltidsrådet har hållits i Haraldsboköket på inbjudan av dietisterna Mathilda Strand och Anneli Steinholtz. I mötet deltog också chefen för Haraldsboköket, dietkocken och förste kock.

Mathilda Strand redogjorde för Falu kommuns kostpolitiska program som finns på www.falun.se (sök på "Kostpolitiskt program"). Programmet är uppbyggt utifrån Livsmedelsverkets "Måltidsmodellen" med pusselbitarna GOD, TRIVSAM, INTEGRERAD, HÅLLBAR, NÄRINGSRIKTIG och SÄKER. Alla pusselbitarna är viktiga för att skapa en måltid av god kvalitet som matgästen mår bra av.

Anneli Steinholtz berättade om omvårdnadsförvaltningens arbete med måltiderna och utbildningen av personal. Varje avdelning i äldreboendena har ett kostombud som beställer den lagade maten från Haraldsboköket och råvaror från grossisterna. Potatis och grönsaker till lunch och middag lagas på avdelningarna liksom alla övriga måltider. Kommunen har gemensam upphandling med närliggande kommuner och man försöker i möjligaste mån att få närproducerade varor. Haraldsboköket erbjuder fyra olika maträtter per dag till omvårdnadsförvaltningens boenden. Hemmaboende som får matlådor via mattjänsten har också fyra maträtter per dag att välja mellan. Många behöver specialkost; glutenfri och laktosfri kost erbjuds förutom flera konsistenser beroende på olika grader av tugg- och sväljsvårigheter.

Pensionärsrepresentanternas frågor gällde bl.a. hur man gör för att nattfastan inte ska bli för lång på boendena. Omvårdnadsförvaltningen erbjuder sängfösare, för-frukost och något att äta/dricka till den som är vaken nattetid. Allt anpassas efter vad som är bäst för individen.

På Instagramkontot falukommunvob visas bland annat en hel del bilder från måltiderna.

Vi påmindes om att pensionärer har möjlighet att äta lunch i flera av Falu kommuns skolrestauranger. För att kunna göra det krävs att man söker bistånd hos omvårdnadsförvaltningen och villkoret är att man uppnått pensionsålder. När man fått biståndsbeslutet kontaktar man kommunens kontaktcenter på Myntgatan 45 eller via telefon 023-83 000 för att köpa kuponger. Nuvarande pris är 550 kr för 10 kuponger. Kupongerna fungerar som betalning i skolrestaurangen. Mer information finns på www.falun.se eller via kommunens kontaktcenter. (Läs mer här).

Mötet med Måltidsrådet avslutades med provsmakning av ett urval rätter i matlådor för mattjänsten. Kanelbulle-kräm och sill i gelé-konsistens avsedd för dem som har sväljsvårigheter var en ny och välsmakande upplevelse.

Margareta Dunkars