Hans brinner för musik och golf

En solig vårdag träffas vi för att prata om arbetet med SPF Seniorerna Faluns friskvårdskommitte. Hans Thors är ordförande sedan drygt femton år, men eftersom han är drygt 80 år lämnar han gärna över ordförandeklubban till någon annan.

- När blir man egentligen för gammal funderar han, målet med kommittén har alltid varit att förbättra hälsotillståndet för de äldre och skapa gemenskap.

Det började i blygsam skala med boule, bowling, stavgång och promenader. Sedan har det växt - långvandringarna är populära liksom golfen, pensionärsgolfen på Samuelsdal en gång i veckan samlar stora skaror. Idag har kommittén ett tiotal aktiviter igång.

- Vi försökte med cykling, men det lockade få, säger Hans Thors. Förslaget om gemensam styrketräning fungerade inte heller. Vi vill gärna få in förslag på aktiviter, vi i kommittén har svårt att komma på nya. Jag föreslår folkdans och Hans lovar att fundera på förslaget.

Hans tränar mycket, på sommaren möter vi honom på golfbanan. På vintern var det tidigare skidor som gällde, nu är det gymmet. Men tisdagar tar han ledigt från träningen, då är det musik som gäller.

-Jag spelar trumpet i Falu evergreen. Snittåldern är 79 år, berättar Hans, men vi fortsätter så länge vi orkar och i sommar ska vi spela i Stadsparken i Falun.

- Vi träffas en gång i veckan och spelar, men kaffepauserna blir längre och längre, konstaterar han.

Hans Thors växte upp i Mora, tog studenten i Borlänge och sedan blev det lärarhögskolan i Gävle, där han utbildade sig till folkskollärare. Han pluggade vidare och blev ämneslärare i matematik och kemi.

Efter utbildningen blev det Falun och han och hustrun Britt-Inger har bott på samma adress sedan 1964. Dottern Susanna bor med make och barn i Sandviken.

Hans läser mycket. Helst biografier, gärna om musiker, senast en bok om Östen Warnerbring. Melodikrysset i radio på lördag förmiddag missar han aldrig.

Golfintresset började när han fick golflektioner i 50-årspresent. Han är Vasaloppsveteran, för det krävs det 30 Vasalopp och det trettionde Vasaloppet fixade Hans 1998 och kan nu skriva veteran på visitkortet.

-Det börjar bli dags att sluta, men återväxten är dålig, vi saknar till exempel ledare i vattengympa, säger Hans, som nu ska börja förberedelserna inför KM i golf i början på juni.

Karin Bökman