181211 Långvandring Lennheden till Bäsna

I Falun får vi ju vårt vatten från Lennheden en bit uppströms Dalälven från Borlänge.Det visade sig vara en stor plåtlada utan några tecken på vad det var - det är väl känsligt. Vi gick upp på Badelundaåsen alldeles bakom huset - åsen är riktigt imponerande brant här. Härifrån hämtas alltså vårt vatten. Idag hade vi sällskap av Sören Tångring, som bor på andra sidan älven. Han berättade att man fick problem med grundvattnet på den sidan älven,trots att man gjort omfattande provningar innan vattenverket togs i drift.

Sedan passerade under vi järnvägsbron över älven.

Det finns en gång och cykelväg vid sidan av järnvägsspåret över älven. Den har funnits i långliga tider. Det har funnits ett hotell på denna, den västra sida av älven. Besökarna fick då vandra från stationen på andra sidan älven. På lördagskvällarna var det dans på hotellet!

Det var väsentligt mera snö här än i Falun. Det var lite oväntat eftersom det ligger i anslutning till älven.

Vi stötte tidigt på en sommarstugeägare, som eldade ris på tomten. När han fick höra att vi skulle gå ända till Bäsna, tyckte han att vi tog i. "Det är långt det"!

Det tog oss knappa 1 ½ timme tills vi var framme vid idrottsplatsen i Bäsna. Idrottsklubben i Bäsna heter IK Segro och har många strängar på sin lyra: t.ex. fotboll och midsommarfirande!

Vi utnyttjade borden på idrottsplatsen för vårt fika. Idag var det stekt ägg på flera av smörgåsarna. Men det fanns också godbitar som saffranskaka och lussebullar i fikakorgarna.

Terrängen här mellan Bäsna och Lennheden består av flera skarpskurna åsar och det fick vi uppleva på återvägen. Man kunde också se över Dalälven till Käringberget:

Vi var idag 25 vandrare, både kvinnor och män - nio kvinnor, så männen är i majoritet. Vandringen, som gick från Borlänge, in i Gagnefs kommun och tillbaka igen, blev 9 km och tog 3 timmar, inklusive en fikarast på ½ timme.

Nu får vi se om det blir vandring eller skidor nästa tisdag. Sörskog påstår att 5 km spåret är åkbart. Annars kanske vi får vandra till Tomtens grotta.

Hälsningar

Mats Hiertner