181204 Långvandring i duggregn

Uppdaterades: 05 december 2018

Fyra grader varmt och ett lätt duggregn - då är det väl ingen som frivilligt går på långvandring i tre timmar?

Inga problem. Tjugo personer samlas vid jaktskyttebanan vid Finnbo, på vägen mot Svärdsjö, för att vandra i de vackra skogarna. Vi gick i det militära övningsfältet, men det var kollat att det inte var några skjutningar.

Vi skulle upp på två toppar, men det blev tre innan dagen var slut. Vi fick en definition på vad som krävs för att kalla något för ett berg - på engelska. Då skall det vara mer än 1 000 fot högt, d.v.s. ca 300 m. Så det här blev en vandring över tre kullar.

På toppen av den första kullen, Kvicktjärnsberget, skulle vi haft en fin utsikt in mot Falun, men som synes satte dimman stopp för detta.

När vi så gick ner på andra sidan, öppnade sig ett hygge, som skulle gett oss utsikt över Toftan, men det var samma väder på den sidan.

Vi vände upp mot nästa kulle. Här kan man se hur vacker skog vi oftast gick i:

Väl uppe på andra toppen satte vi oss och fikade. Duggregnet hade kommit och gått lite till och från, men under fikat var det uppehåll.

Underlaget för vandringarna varierar starkt - ibland är det breda vägar och ibland är det smala stigar.

När man går så här kan det bli många trevliga diskussioner om olika ämnen:

  • Hur en orienterare klarar ett knäbyte och går till synes obehindrat efter ett halvår, men får egentligen inte springa, men har svårt att låta bli.
  • Hur miljövänliga elbilar är om dom tankas på el från kolkraftverk. På dessa vandringar gör vi i alla fall så gott vi kan genom att vi samlas vid Lugnet och packa in oss i så få bilar som möjligt.
  • Hur går det med skidspåren? När blir det snö?

Väl uppe på den sista kullen var det två som försökte göra ett berg av kullen genom att bestiga högsta stenen:

Efter 8 km och tre timmar var vi tillbaka till bilarna igen.

Att arrangera dessa långvandringar är ingen svår uppgift. Det finns många frivilliga krafter som gärna ställer upp. Det kom flera bra förslag på min vädjan om idéer på ställen att vandra på.

Nästa tisdag vandrar vi från Lennheden mot Bäsna. Två av orienterarna i gänget lovade att rekognosera en bra parkeringsplats.

Hälsningar

Mats Hiertner

Publicerades: 05 december 2018 Uppdaterades: 05 december 2018