180612 KPR - Kommunala pensionärsrådet

SPF Seniorerna Falun representeras av åtta av de tio valda ombuden vid årets andra KPR-möte i Rådhuset i Falun. Nya kommunalrådet Jessica Wide är ordförande. Hon är påläst och lyhörd och ger ett lättsamt och sympatiskt intryck.

"Fördjupad översiktsplan för delar av landsbygden" står i dag först på föredragningslistan. Planarkitekt Frida Petersson och exploateringsingenjör Karin Eliasson redogör för arbetet med att göra det möjligt att bygga bostäder i attraktiva lägen på landsbygden. De kommunala åtagandena ska så långt möjligt vara likvärdiga i hela kommunen.

BRÅ- Brottsförebyggande rådets samordnare i Falun, Ulrika Gustafsson-Lindberg, berättar om hur man arbetar för att få till stånd en trygg stad för äldre. "Försök inte lura mig!" är ett utbildnings­material om bedrägerier mot äldre som har tagits fram av SPF Seniorerna, PRO, BOJ och Polisen. Syftet är att man ska lära sig hur man kan agera för att undvika att bli lurad.

Omvårdnadsförvaltningens dietist, Annelie Steinholtz, håller ett mycket intressant och lärorikt föredrag om "Mat och måltider som fallprevention". Det är också rubriken på det uppdrag som regeringen gett Livsmedelsverket. Det visar sig att många fallolyckor kan förebyggas med bra matvanor och styrketräning; sex måltider om dagen, tre huvudmål och tre mellanmål, proteinrik mat gärna fet fisk tre gånger per vecka, kalk från mjölk och mjölkprodukter, D-vitamintillskott. Äldre behöver dubbelt så mycket D-vitamin som yngre så i detta fall behövs kosttillskott för dem som inte får mycket solljus. KPR-ledamöternas många frågor visar att intresset är stort.

KPR-ordföranden Jessica Wide som också är kommunstyrelsens vice ordförande, rapporterar om flextrafik som är kompletteringstrafik i stället för "Mjuka linjen". Man får lov att ringa och beställa resan en timme i förväg och får gå till närmaste hållplats, ev. bli hämtad vid bostaden. Än så länge fungerar den i tre ytterområden i Falun, Vi påminner om vårt krav sedan länge att äldre ska få åka gratis under lågtrafik. Vi har tidigare påtalat problemen med att hörselslingorna inte fungerar på alla äldreboenden. Omvårdnadsförvaltningen har nu beställt reparationer av dem från Serviceutskottet.

Jonas Hampus som är sektionschef i omvårdnadsförvaltningen informerar om förvaltningens situation. Många står i kö till äldreboenden. Det är nu klart att det blir ett nytt äldreboende med 60 platser i Bojsenburg, Dit ska de boende på Lustigknopp flytta och där blir trygghetsboende i stället. Inflyttning till Risholnsgårdens utbyggnad med 20 platser är försenad. Kommunen har betalningsansvar för de "färdigbehandlade" som i ökad utsträckning ligger kvar på lasarettet men Lunden finns kvar som korttidsboende. Personalsituationen är i känsligt läge inför sommaren. Digitalisering på alla områden pågår. Bredband ska finnas i boenden. Ny lag om bostadsanpassning kommer.

Kjell Persson, Landstinget Dalarna, informerar kort om budgeten och om personalbristen, särskilt på kirurgavdelningen. De temakvällar som han organiserar har varit välbesökta. I höst planeras en föreläsning om kronisk smärta och en om hörsel och yrsel. KRY och "Min doktor" är det problem med. De skickar stora räkningar som landstinget måste betala. Landstingets egen "Min vård" ska vi använda om vi snabbt vill komma i kontakt med en digital vårdcentral.

Nästa KPR-möte blir den 9 oktober. Vi tar gärna emot dina frågor och synpunkter och för dem vidare till mötet.

Margareta Dunkars