180524 Vattnets väg - ännu en gång

Vid vårens näst sista skogsvandring återvände vi till trakterna kring Vattnets väg. Närmare tjugo medlemmar, varav drygt hälften kvinnor, passade på att komma ut i skogen i det vackra vädret.

Vandringen startade vid Stångtjärn, som förr fungerade som vattenmagasin till gruvan. Därför har tjärnen varit uppdämd sedan 1600-talet. Dess naturliga utlopp var ursprungligen mot Varpan i nordost men med hjälp av fördämningar och dikesgrävningar leddes vattnet mot Varggården och vidare till gruvområdet.

Promenaden gick på stigar runt Stångtjärnsberget via Nästjärn, en annan av gruvans gamla vattenreservoarer. Dess vatten leddes på 1600-talet mot Vällan.

Solen strålade och vi kunde höra korparna som håller till vid närbelägna Varggården. Det blir gott om lingon om vädret blir gynnsamt, kunde vi konstatera. En hel del hjortronblom såg vi också.

Det här var sista vandringen med Bertil Jäderberg som ledare. I fortsättningen kommer han att delta som "vanlig" vandrare. Bertil avtackades med en extra applåd för sina många år som vandringsledare.

Vårens sista vandring förläggs till Frostbrunnsdalen i Borlänge på torsdag 31 maj.


Avgående vandringsledare Bertil Jäderberg

Margareta Nissby