180517 I Gamla fruns fotspår

Senaste skogsvandringen gick delvis längs "Gamla fruns" väg i Grycksbo.

Vi startade vid "Stora fabriken", som 1996 flyttades från bruksområdet till sin nuvarande plats och blev hembygdsgård. I Stora fabriken, från slutet av 1700-talet, gjordes papper av bomullslump. Det var innan man kunde göra papper av träråvara. Eva, en ättling i rakt nedstigande led till brukets grundare, inledde vandringen med att berätta om brukets historia och om Grycksbo herrgård från 1802.

Vi fortsatte sedan längs den s k Gamla fruns väg. Vägen har fått sitt namn efter "Gamla frun", dvs Augusta Munktell, som drev bruket med järnhand sedan maken, brukspatronen Johan Henrik Munktell, gått bort. Vägen går längs sjön Grycken mot Falun. Gamla frun sägs ha vakat över att vägen endast användes för transporter till och från bruket.

Vi gick förbi resterna av Änkebyn (där brukets änkor fick bo) och stannade till vid en minnessten, "Ahlvik 1845". Alvik var den andra herrgården i Grycksbo, men av den finns ingenting kvar idag. Vid en annan sten strax intill, "Alvik 1808 JJM", brukade Gamla frun sitta och bevaka "sin" väg.

Därefter vek vi av in på en skogsväg som förde oss till fikaplatsen, skytteföreningens skjutbana. På återvägen passerade vi en flock hästar, som enligt en skylt var "urhästar".

SMHI hade varnat för regn, men vandringsledarna Olle och Silja Lagerberg hade tumme med vädergudarna.

Margareta Nissby