180328 Besök på Gruvmuséet

Den 28 mars samlades 22 medlemmar i SPF Seniorerna Falun på trappan till Gruvmuséet och njöt av en stund i vårsolen innan vi välkomnades in i muséet av vår mycket kunniga guide Gunilla Hedenblad. Gunilla har varit med att planera den nya avdelningen av gruvmuséet. Vi började i kyrksalen med en kort genomgång. Själva muséibyggnaden låg tidigare på en annan plats, men fick flyttas pga av den moderna gruvbrytningen. Man kunde inte flytta huset som var i tegel utan fick riva det och bygga upp det på den nuvarande platsen, men man bevarade den gamla stilen från 1600-talet. Huset var egentlig gruvkontor från början och därför inte ändamålsenligt för muséet, då rummen är för små. Man har därför flyttat muséidelen ut i annexet, som tidigare kallades Bergets Matsal. Utställningen har byggts upp som en interaktiv utställning, vilket tilltalar både barn och vuxna.

Utställningen är uppbyggd kronologiskt. Första delen handlar om gruvans tillkomst och politiken kring detta med kungen mot bergsmännen. Andre delen visar gruvhanteringen under storhetstiden på 1600-talet tack vara bl.a. Christopher Polhems uppfinningar. Då startade också första akuta sjukvården 1695 med gruvhospitalet. Sista delen handlar om tiden fram till stängningen av kopparbrytningen på 1990-talet och utnämningen till världsarv 2001. Det var under sista delen av 1800-talet och början på 1900-talet som Erik Johan Ljungberg med bas i gruvan byggde upp Stora Kopparbergs Bergslag AB till att bli ett världsomspännande företag. Han förstod också tidigt hur viktigt det var med utbildning och satsade på yrkesinriktade skolor. Bergsmansskolan för bergsingenjörer är en av dem.

Efter rundvisningen blev det gemensam kaffe på Geschwornergården. Turen i gruvmuséet gav verkligen mersmak. Ett perfekt ställe att ta med barnbarnen till.

Hanne Hedin