180228 Studiebesök hos Athena Nordic

Tony Westling, produktionsplanerare på företaget, tog emot 16 SPFare för information och visning av produktionen. Men vi började med kaffe och dopp.

Athena Nordic AB grundades 1985 och har med dotterbolag 40 personer anställda och en omsättning på ca 100 miljoner kronor per år.

Athena Nordic arbetar rikstäckande med många samarbetspartners runt om i landet. Dom utvecklar, producerar, marknadsför och säljer produkter för människor med olika särskilda behov och är specialiserade på tillgänglighet med ett brett urval av produkter inom framför allt bostadsanpassning och byggnation av exempelvis seniorboenden, trygghetsboenden, omsorgsboenden och särskilda boenden. I Falun har företaget levererat spisvakter till 54 lägenheter i kvarteret Vitsippen och badrumsutrustning till Kårebacken.

Produktområden är bl a skydd och säkerhet, bad/duschkabiner, höj- och sänkbara inredningar, stödhandtag och trösklar/kilar samt garage för elrullstolar.

Inom skydd och säkerhet är spisvakt en stor produkt. I Sverige kan vi, efter styrkt behov, få bidrag till att installera spisvakt. I Norge är det lag på samma produkt.

Hos försäkringsbolagen är det trögt att få ersättning för dessa produkter. Men om man är kund i Dalarnas Försäkringsbolag så kan de ge ett bidrag på 2 500 kronor vid installation av spisvakt, som kostar 3 500 kronor i inköp.

Duschkabin är en av de enskilt största produkterna hos företaget. Montering sker på ett flexibelt sätt efter kundens behov och efter badrummets utseende. Även tvättställ som är höj-, sänk- och svängbara finns samt väggskåpslyftar att sätta in i befintliga köksskåp.

Garage för scooter och elrullstolar förekommer bl a i Britsarvet. De kallas Bullar, är inredda med el för laddning och försedda med lås och kan även styras via en App i telefonen.

Efter rundvandring och besök i utställningshallen tackade vi Tony och tog oss ut i ett soligt snörikt landskap för hemfärd.

Karin Malmgren