171121 Vandringen vid Nysjön

Det blev en ordentlig vandring från Nysjö fäbod! Den blev drygt 12 km på många olika underlag, från skogsbilväg till rakt igenom tät ungskog. Men vi tog fyra timmar på oss, så tempot passade alla hela vägen. En kommentar i efterhand: "Hade jag vetat att det skulle vara 12 km, hade jag inte följt men, men nu vet jag att jag orkar så långt". Klicka här så hittar ni hur vi gick! Vi blev 27 personer denna dag - 11 damer och 16 herrar. Det är inte bara gubbarna som är tuffa vandrare!

Här är hela gänget uppradat:

Det var ca 6 km till fikat, som vi tog vid tornet på Himmelsberget:

Utsikten från platsen hade "vuxit bort", så man var tvungen att våga sig upp i tornet för att få se något. Här är några som vågade klättra upp till "fjärde våningen":

Själv vågade jag mig bara upp till "tredje våningen", men det räckte för att få en milsvid utsikt. Här mot Svartnäs med sjön Svarten:

Vägen tillbaka gick förbi Sixen, med den fina Rivieran, men även här spelade skogen oss ett spratt, så vi fick aldrig se den.

När vi kom tillbaka gick vi igenom Nysjö fäbod - vackert med många stugor och en stor fäbodvall. På sommaren lever den upp ordentligt. Den är bebodd från maj till september och en hel del djur. Det finns getter, får och till och med nötkreatur.

Här är dagens guide, Jan-Erik Lagerström, framför sin fäbodstuga:

Här finns det gärdsgårdar runt stugorna - inte för att hålla djuren innanför, utan för att hindra dem att beta innanför runt stugorna!

Klicka här för att se en film om Nysjö fäbod i sommarskrud!

Nästa gång åker vi till Djurmo klack, för årets lång-långvandring på 13 km och den här gången är distansen hämtad från officiell turistinformation. Så det blir inte så mycket längre än idag! Vi tjänar dock en halvtimme på bilresan i båda riktningarna.

Väl mött
Mats