171107 Första långvandringen - Sörskog


En riktigt vacker bäck att hoppa över.

När de flesta utomhussäsongerna är slut - golf, orientering fotboll mm, då börjar långvandringarna för SPF Seniorerna! Då finns ju inte så mycket annat som drar en ut i naturen. Det är flera som ser fram mot dessa vandringar på 8 - 12 km på 3 - 4 timmar på intressanta ställen. Idag var det rekordmånga deltagare. Vi var 33 personer och tre hundar! Det tidigare rekordet var 22 deltagare. Det här är fjärde säsongen med långvandringar. Idag tisdag 7 november gick vi i Sörskog, där vi ofta är på vintern och åker skidor. Det var intressant att se hur det ser ut utan snö. Det är riktigt fin gammal skog på många ställen. Det som förvånade var att skidspåren gör så lite påverkan på terrängen - det går knappt att urskilja var de brukar gå.

Vädret var perfekt - solsken och någon plusgrad. Det krasade under fötterna på fuktiga ställen. Det hade varit ordentlig frost på natten.

Tord Halvarson var dagens guide. Vi startade vid Tords dotters semesterstuga vid Gruvgårdarna i Sörskog. Därifrån gick vi till Sörskogsruvorna, som var Sveriges 5:te största järnmalmsgruvor i mitten på 1800-talet. Mot slutet av dagens vandring gick vi på en damm, som var upp mot 2 m hög och flera 100 m lång, som hade dämt upp Trulstjärn. Den måste ha varit jättestor på den tiden. Vid Trulstjärn vänder pulkaspåret på vintern.

Det blev en ganska tuff vandring idag. Mycket terränggående - skidspåren var inte några autostrador direkt. Det blev drygt 8 km på 3,5 timmar, inklusive rast och Tords lektioner om mossor, lavar, gruvor och kolbottnar.

Dagens fika blev uppe på toppen av Koltjärnsberget, där 13 km spåret vänder. Där finns det ett vindskjul med en f. d. fantastisk utsikt ända till Falun. Nu har plantorna på hygget framför vuxit upp och skymmer utsikten. Genom att klättra neråt en bit hittade dock Conny Kindåker utsikten, men vi andra orkade inte just då!

Nästa vecka, 14 nov, är det Grejsan fäbod mellan Lamborn och Svabensverk. Gunnel Wåhlberg kommer att guida oss upp till toppen bakom fäboden. På toppen kommer det att serveras varm soppa och när vi kommer ner till fäboden blir det kaffe och kaka. Kostnad för detta är 100 kr.

Anmälan senast fredag, för att kunna ge Gunnel en uppfattning om hur många vi blir!

Kommande preliminära program:

21 nov: Nysjöns fäbod med Himmelsberget, ca 9 km blandad vandring en hel del skogsbilväg, men också en del tuff terräng.

28 nov: Djurmo klack. Årets långvandring ca 13 km till Solsbodarna fäbod och avslutning på Djurmo klack. En av Gagnefs vandringsleder.

5 dec: Åg norr om Svärdsjö. 8 km fin vandring

12 dec: Finnbo skjutfält - kullarna bakom har en sagolikt vacker skog med en suverän utsikt från ett hygge på toppen.

19 dec: Bispbergs klack. Inte så lång vandring men klacken är hög.

Allt förutsätter ju att skidföret låter vänta på sig och att det inte är skjutningar i Finnbo.

Här startar vi över fälten från stugan och sedan går vi som ett tåg genom skogen.




Fikat vid vindskyddet

Mats Hiertner