171025-26 60plus-mässan

Succé igen. Omkring 3.000 personer besökte 60plus-mässan under två mässdagar på Lugnet i Falun i slutet på oktober. Det konstaterar arrangörerna Laila Fridh och Pia Brunell nöjt.

Det är sjätte året som 60plus-mässan arrangeras och i år var det 70 utställare, många av dom återkommer år efter år. Fem orter fick besök av mässan. Förutom Falun, var det Västerås, Hudiksvall, Uppsala samt Gävle.

Bilden av pensionärer som vill ha kaffe och gräddtårta och lyssnar på dragspel är förlegad. Dagens pensionärer vill ha räksallad och ett glas vitt vin, kastar sig över biljetterna till Bob Dylan och Rolling Stones och håller sig i form genom träning.

Och det är just föreläsningar om hälsa och träning och resor som lockar flest på årets 60plus-mässa. En föreläsning om hur man förebygger smärta drar också mycket folk.

Representanter för centern, moderaterna, Kristdemokraterna och socialdemokraterna försöker locka väljare och arrangörerna konstaterar att arbetet med att locka fler föreningar till mässan har burit frukt. Glaucomförbundet är nya för i år liksom Hörselskadades Riksförbund.

Anita Skagerud företräder Hörselskadades Riksförbund och menar att sämre hörsel är ett stort hälsoproblem, men det finns hjälp att få.

-Först när någon klagar på att man inte lyssnar eller har TV:n på för högt blir man medveten om att något är fel och hörapparaterna idag är så små, så små, säger Anita Skagerud.

Thomas Westerlund, som säljer sidenprodukter från Vietnam är imponerad av mässan på Lugnet.

-Pensionärerna är en viktig målgrupp, de har tid.

Kläder, hälsoprodukter, hjälpmedel, resor - mycket kan man hitta på mässan, men arrangörerna vill se fler banker, fastighetsmäklare och försäkringsbolag.

-Varför inte någon som säljer husbilar, frågar sig arrangörerna.

Mässan är slut för i år och för arrangörerna Laila Fridh och Pia Brunell börjar nu arbetet med nästa års mässa. Bara en kort andhämtning, redan i december börjar bokningarna för 2018.

Text: Karin Bökman, foto Karin Bökman, Margareta Nissby och Karin Malmgren.