170627 "En särskild klang i färgen"

Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef är verkligen väl värt ett, eller flera, besök. Ottilia Adelborg (1855-1936) var konstnär, illustratör och författare. Som barnboksförfattare till "Prinsarnes blomsteralfabet" och "Pelle Snygg och barnen i Snaskeby" var Ottilia erkänd redan innan hon år 1903 kom till Gagnef.

I Gagnef hittade Ottilia Adelborg "en särskild klang i färgen" när hon målade Gagnefsfolket i deras färgrika kläder. Här växte samtidigt hennes intresse för hemslöjd och hon startade bl.a. en knyppelskola och byggde med vänners hjälp en hembygdsgård.

Ottilia Adelborg tillhör en av de första grupperna kvinnor som fick möjlighet att utbilda sig på Konstakademin i Stockholm och hon studerade på "Fruntimmers-Afdelningen" tillsammans med konstnärer som Karin Bergöö-Larsson, Jenny Nyström-Stoopendaal och Hanna Hirsch-Pauli.

Denna sommar, när SPF ordnade resan, finns en annan fantastisk "klang i färgen" att beskåda: vävnader av textilkonstnären Helena Hernmarck, som samarbetar med Wålstedts Textilverkstad och Alice Lund Textilier i Borlänge.

Vi som bor i Falun har säkert många gånger stannat till i beundran framför Helena Hernmarcks stora väv "Mossklyftan i Fulufjäll" på Dalarnas museum.

På Ottilia Adelborgmuseet guidade Lena Nordesjö och vi fick under en inspirerande föreläsning ta del av hennes omfattande kunskaper om Ottilia Adelborg.

Efter lunch på Trollskogen och filmer om Helena Hernmarck i Lindberghallen i Djurås återvände vi mätta och fulla av intryck till Falun.

Maria Bjerneby Häll