170425 JAG Acke och jag, Moser

Tisdagen den 25 april var det återigen dags för SPF Seniorerna i Falun att bege sig ut på en resa. Denna gång var målet Vaxholm. På morgonen när vi tittade ut genom fönstret var det alldeles vitt. April hade verkligen gett sig tillkänna och det fortsatte med snö, regn, sol, tussilago och till och med vitsippor och fågelsång i en salig blandning. Men en sak är ändå säker, det kommer att bli sommar även i år.

En fullsatt buss med Reimer vid ratten tog oss säkert mot Stockholm där vi hämtade upp vår guide Linnéa Sallay som är både operasångerska/violinist och auktoriserad Stockholmsguide.

Under färden ut till Vaxholm underhöll Linnéa med sång främst barnvisor, diktade av Zacharias Topelius och tonsatta av Alice Tegner.

Besöket i Vaxholm började med lunch på det anrika Vaxholms Hotell med utsikt över Vaxholmsfjärden. Mätta och belåtna fortsatte vi till Villa Akleja där Claes Moser och hans fru Sanna Evers bor i ett mycket färgstarkt och inspirerande hem. Till det anslående i inredningen, vid sidan av alla konstverk, är väggarnas starka färger. Från den lila-rosa entrén till de knallgula väggarna i hallen och Ejas skrivrum, den lika starkt röda matsalen och det gröna köket med dekorativa bladguldsbitar.

Villa Akleja är en kulturhistoriskt värdefull villa. Huset var konstnärsparet Johan Axel Gustaf och Eva Ackes hem mellan 1901 0ch 1924.

Namnet "Akleja" är inte bara namnet för blomman utan även en ordlek mellan "Acke" och hustrun Eva Topelius även kallad Eja och dotter till Zacharias Topelius. Acke och Eja bildade namnet Akleja.

Johan, Axel, Gustaf Acke, oftast kallad J.A.G Acke född Andersson 7 april 1859 i Stockholm, död 5 september1924 i Vaxholm, var en svensk målare, tecknare och skulptör.

För etthundra år sedan tillhörde gästerna i Villa Akleja en radikal kulturkrets: Bruno Liljefors, Albert Engström och prins Eugen, Ellen Key, Karl Otto Bonnier, Anders Zorn, Karin och Carl Larsson med flera. Och fastän de alla tillhörde överklassen fanns det en idealism i gruppen. De var röda i själen, förklarar Claes.

Claes berättar om hur hans intresse för J.A.G Ackes konst tog sin början. Vid 19 års ålder köpte Claes sin första osignerade målning för en del av sitt studielån. Målningen visade sig sedan vara ett verk av Acke och föreställde Ackes och Ejas adoptivson Fausto. Och så var det igång. I dag 48 år senare, kan Claes räkna till 150 verk av den svenska sekelskifteskonstnären J.A.G Acke – oljemålningar, akvareller och teckningar. Claes bestämde sig för att bli konsthandlare, en verksamhet som vid sidan om det egna galleriet på Karlavägen i Stockholm även gjort honom till en av profilerna i SVTs Antikrundan.

Claes guidar oss genom Ackes förtrollande värld, hans konst och tidigare hem. Linnéa avrundar med en konsert i Ackes ateljé där musiken speglar Ackes samtid. Till sist blir det allsång med Evert Taubes Calle Schewens vals och därefter bjuder Sanna på kaffe, smörgås och kaka innan det är dags för oss att tacka för en fantastisk eftermiddag hos paret Claes Moser och Sanna Evers. Dagen började lida mot sitt slut och det som återstod var hemfärden till Falun.

Ingalill Bergvall