170330 "Gävle nästa!"

Efter att ha åkt en liten stund rakt österut i den fullsatta bussen är vi i Norrland. Från bussen ser vi järnvägen mellan Falun och Gävle som invigdes år 1859. Banden mellan Falun och Gävle var starka långt tidigare genom Gävle som hamnstad och handelsplats. Därifrån skeppades järn från Bergslagen och koppar från Falun. Stadsrättigheter fick Gävle år 1446, eller tidigare, härom finns olika uppgifter.

Vår dag i Gävle inleddes med kaffe och smörgås samt guidad visning av konserthuset. Tyvärr hade vi inte möjlighet att själva testa akustiken i konsertsalen. Weeping Willows med Magnus Carlson och Gävle Symfoni­orkester repeterade där inne. Några dagar senare hade de en konsert i Globen, Stockholm, och fick fina recensioner i rikspressen. Konserthuset invigdes år 1998 efter avancerad ombyggnation av det tidigare badhuset. Designen är nordisk och omgivningarna mycket vackra.

Under en guidad tur med bussen såg vi den gamla fotbollsarenan Ström­vallen, en hög byggnad som är destilleri för Mackmyra whisky, Hälsinge­regementets område - trots att vi är i Gästrikland - där lokalerna sedan 1996 används av Högskolan i Gävle, torget med stadshus och rådhus, Gävle teater, slottet som är residens för landshövdingen. Vi fick också se hur Gävle förändrats under de senaste två hundra åren genom stadsdelen Brynäs som byggdes under 1950-talet, den alldeles nya stadsdelen Gävle strand, och genom Berggrenska gården, ett av de få hus norr om Gavleån som klarade sig med begränsade skador i stadsbranden år 1869.

Efter den kunniga och gedigna guidningen styrde bussen mot Engeltofta, en grosshandlarvilla byggd 1882 vid Gävlebuktens norra strand, för lunchen som smakade alldeles utmärkt.

Eftermiddagens första stopp var Sveriges fängelsemuseum, tidigare slotts­häktet, där vi blev påminda om ett mörkt kulturarv med skam- och kropps­straff. Även det gamla fängelset som byggdes i samband med cellfängelsereformen i mitten av 1800-talet besöktes.

Konsthallen Silvanum var resans sista höjdpunkt. Där kunde vi beskåda verk, både filmer och foton, av Issa Touma från Aleppo som är fristadskonstnär i Gävle under två år. I utställningens huvudverk, "Kvinnor vi ännu inte förlorat" intervjuas ett antal kvinnor och fotograferas för att visa världen att de ännu är vid liv.

Senast jag besökte Gävle var för femtio år sedan. Nu fick jag en helt annan uppfattning av staden. Vilken stor och vacker stad det är, och vilket intressant och omfattande kulturliv där finns! Tack Gunnar Helgesson och vår chaufför Reimer för en innehållsrik och intressant dag!

Maria Bjerneby Häll