170328 Var ska vi seniorer bo i Dalarna?

Insändare i Dalarnas Tidningar den 28 mars 2017.

Var ska vi seniorer bo i Dalarna?

Vi svenskar lever allt längre och vi seniorer blir en allt större grupp – ungefär var femte person i Sverige är 65 år och äldre. Denna utveckling kommer att förstärkas de närmaste åren, men samtidigt saknas bra bostäder som vi kan åldras i – det kommer att behövas 350 000 fler bostäder för äldre de närmaste 15 åren.

Ett bra och tillgängligt boende är särskilt viktigt på äldre dar, ett sådant bidrar till livskvalitet, hälsa och trygghet. För det omvända, ett otillgängligt boende, leder till större omsorgsbehov samt risk för isolering, depression och allvaliga fallskador.

Tillgängliga bostäder är alltså bra för kommunen då kostnaderna för vård och omsorg kan hållas nere, i stället för att skena när vi äldre nu blir att fler.

Ändå saknas det här i Dalarna tillräckligt med bostäder som passar äldre. Varför är det så och vad behöver göras?

  • Det behöver byggas fler bra och olika typer av bostäder till rimliga priser som vi seniorer kan flytta till. Det statliga investeringsstödet för bland annat trygghetsbostäder måste höjas och utvidgas.
  • Reavinstskatten måste sänkas, idag blir det dyrare att flytta till en ny bostad än att bo kvar i det otillgängliga huset.
  • Pensioner och bostadstillägg måste förstärkas så att vi kan ha råd med en tillgänglig bostad.
  • Inför ett statligt investeringsstöd för hissinstallation för flerbostadshus som saknar hiss.
  • Kommunen kan ta fram en bostadsplan för oss äldre: Vad finns idag och vad saknas, vad planeras och var, har det gjorts en tillgänglighetsinventering, har man frågat oss pensionärer hur vi vill bo?

I Dalarna bor idag 67 760 personer som är 65 år eller äldre, om bara några år är vi ännu fler.

Vi vill bo bra och hjälper gärna till i kommunens arbete med fler äldrebostäder. Fler tillgängliga bostäder för oss seniorer är en win-win-situation för seniorer och för kommunen.

Lennart Nilsson
Distriktsordförande SPF Seniorerna Dalarnas län

Stig Sjöholm
Mediaansvarig SPF Seniorerna Dalarnas län

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna