170314 "Vad sjutton gör ni i KGK?"

Den frågan har Maria Bjerneby Häll ställt flera gånger. Hon är sammankallande i föreningens informationskommitté och tycker väl att hon i den egenskapen borde få veta. Dessutom brukar hon lägga till "och varför får inga kvinnor vara med?".

KGK uttyds ju Karlar, Grabbar, Kompisar och är ett försök att vi män ska lära oss av kvinnorna som vanligtvis är mycket bättre än vi på att vara sociala och knyta nätverk. Nu finns det två KGK-grupper om vardera ungefär ett dussin karlar – och det är inte meningen att vi ska vara fler. Dels för att vi ska få tillfälle att lära känna varandra och dels för att inte vara för många för att kunna göra studiebesök på olika företag. Men vi ställer gärna upp och hjälper till för att starta ytterligare grupper om intresse finns.

Studiebesök för att hålla oss ajour med vad som händer i Falun är ett av våra områden, annars träffas vi i SPF:s expeditionslokal och bara pratar några timmar eller så går vi ut på en pub och dricker lite öl.

Idag var vi på ett studiebesök på ett företag Humana, som ingen utom Bengt Jäderberg visste vad de sysslade med. Att han visste det berodde på att det var hans son Kristian Jäderberg som tog emot oss och på ett förträffligt sätt berättade om företaget och vad de gör. Det handlar om att ge stöd i form av hemtjänst, personlig assistans, äldreboenden osv.

Bland annat har de ett äldreboende, s k vård- och omsorgsboende, på Södra Centralgatan i Gävle. När han berättade om det kom jag att tänka på det studiebesök som vi gjorde från vår förening till ett s k trygghetsboende som var under uppförande i Gävle. SPF-föreningarna i Gävle hade bildat en särskild förening för att driva på byggandet av äldrebostäder i staden och hittat ett fastighetsföretag som var intresserade och som då (förra våren) höll på att färdigställa ett stort trygghetsboende (eller var det ett s sk 55+boende?, jag kommer inte ihåg). Då berättade de att detta hus låg granne med Humanas vård- och omsorgsboende så att de som behövde hemtjänst i trygghetsboendet kunde få det genom Humanas personal i huset bredvid. Det borde ju vara rationellt så att inte hemtjänstpersonalen ska behöva traska runt i stan mellan de olika lägenheterna.

Nu har vi ju i vår förening etablerat en trygghetsboendegrupp som ska försöka att driva på byggandet av trygghetsboenden även i Falun. Jag håller tummarna fför att de ska bli framgångsrika.

Huset där Humana hade sina kontorslokaler (två rum) låg alldeles intill vår förenings lokaler, det var bara den stora parkeringsplatsen emellan, i f d Lantmäteriets lokaler. Därför kunde Kjell Westling berätta om husets tidare invånare och varför det ser så "konstigt" ut när man tittar in i det genom fönstren. Där förvarades alltså Lantmäteriets tusentals kartor och andra lantmäterihandlingar i stora arkiv, det var i huvudsak bara en stor visningssal innanför entrén som hade våningsplanet anpassat till fönstrens placering. I övrigt låg bjälklagen "mitt i" fönstren. Och fönstren kunde på kvällen av väktmästaren bommas för med järnluckor. Nu är alla kartor digitaliserade berättade Kjell.

Huset är alltså numera ett företagshotell. Förutom Humana inrymde det utbildningslokaler för dataspelsutvecklare. Vi pratade med en lärare och några elever och insåg att det finns inget begrepp som "dataspelsutvecklare", det var ett antal olika yrkeskategorier som behövs för att utveckla dataspel.

I eftersnacket kom vi överens om att det nog skulle vara intressant att återkomma till huset och göra ytterligare ett studiebesök, denna gång hos utbildningsföretaget. Bertil Jäderberg fick i uppdrag att via sin son ta kontakt med företaget och höra om vi kunde komma dit.

I det som tidigare var Länsstyrelsens lokaler intill våra expeditionslokaler finns ju numera en "vanlig" skola, Internationella Engelska skolan. Vi började undra hur det numera går till når man förlägger skolor i diverse lokaler som är byggda för helt andra ändamål. Kemilab, fysiklab, slöjdlokal, gymnastiksal o s v – hur fixar man det? Åke von Knorring som är f d skolledare hade en del funderingar – men vi kom fram till att det skulle vara intressant att få göra ett besök och få höra av dem som driver ett sådant skolföretag.

Ormsalva och Centrala Stadsrum var andra förslag till studiebesök som kom upp. Eller Ruta Ett, ett företag som gör barnfilmerna Stadens hjältar. Du kan se deras presentation av sig själva här och en av deras filmer här.

Vi får se vad det blir. Hur som helst får vi inte missa pubträffen.

Bo Bävertoft