170208 Rapport från Vasaloppsspåret

Spåret från Oxberg till Mora (28 km) var superbt idag: ​

Det var dock två åkare som valde Evertsberg (42 km från Mora) som startpunkt. De fick 7 besvärliga kilometrar i början. Inga spår, maskiner som kört i spåren och värst av allt stora snöhögar mitt i spåret, bl a mitt i en nerförsbacke. Men de flesta av oss hade finfina rälsspår, sådana där man inte tvekar det minsta att bara låta skidorna gå i nerförsbackar t.o.m. med kurvor. Min GPS sa att jag kom upp i 36 km/h i backarna efter Hökberg!

Vi var nio åkare som startade kl 8 från Falun i morse.


Från vänster: Ola Hedlund, Tord Karlsson,Thomas Kirkegaard, Rigmor Kirkegaard, Mats Isberg, Mats Hiertner, Calle Bergström, Bo Marklund och Gerd Andersson. ​

Vi åkte till Mora simhall, parkerade en bil och fortsatte i två bilar. Tre valde att stanna i Hökberg och åka 18 km, fyra valde Oxberg som startplats, medan två valde Evertsberg.

I Oxberg stötte vi ihop med en minibuss med elever från Malungs folkhögskola, som gjorde samma utflykt som oss, med den skillnaden att chauffören/läraren fick skida från Mora och möta eleverna.


Här förbereder sig Bo för att staka till Mora - han bara stakade!

Ola och jag tog sällskap till Mora. Vi hade väldigt lika skidor och krafter. Han lät mig ta spurtpriserna till de båda kontrollerna i Hökberg och Eldris, för att själv spara krafterna till målet i Mora - taktiskt rätt!

Det var en hel del folk ute och åkte i spåret. Efter Hökberg kom vi ikapp en man, född på Sollerön, men boende i Trollhättan. Han imponerades av att vi samlat 10 - 15 mil skidåkning i vinter. Han hade bara en fotbollsplan som han kunde åka runt, runt hemma i Trollhättan, men han skulle åka Öppet Spår på måndagen i Vasaloppsveckan.

Väl framme i Mora kunde vi avnjuta en skön dusch i Simhallen. Bo var dock inte nöjd med träningen för dagen, så han tog några vändor i simbassängen. ​

Dagen avslutades med en försenad lunch på restaurang Kina & Thai på ovanvåningen på Åhléns i Mora. Den visade sig vara Rigmors stamställe på den tiden hon arbetade och hade ärenden till Mora - dock i en annan skepnad. Det blev ett mycket trevligt långbord i en praktiskt taget tom lokal och god mat.

Sammanfattningsvis verkade alla tycka att det blev en trivsam dag i Vasaloppsspåret och att vi gör om det nästa år.

Mats

Vill ni vara med på utflykterna, skicka en anmälan via e-post till mats.hiertner@gmail.com. All information inför utflykterna skickas som e-post.