170118 Nyårskonsert med Schönbrunns Slottsfilharmoniker

En buss med 35 SPF-are reste på eftermiddagen till Västerås för att lyssna till Schönbrunns Slottsfilharmonikers nyårskonsert. Den mycket professionella orkestern är på sin skandinaviska turné och gästade nu Västerås Konserthus.

Efter ankomsten till konserthuset satte vi oss vid tre egna bord på husets restaurang där en middag bjöds bestående av torskrygg med friterad surdeg, skirat smör och potatismos. Pannacotta med hjortron som efterrätt. Till maten vin eller öl.

Därefter var det dags att gå till konsertsalen där orkestern intog scenen. En presentatör i jackett spred feststämning genom att berätta om orkestern och litet om Schönbrunns slott och nyårsfirande.

Den svenska dirigenten Mika Eichenholz slog igång orkestern och vi fick höra och se en kavalkad av glad och stämningsfull wienermusik med marscher, valser, polka, galopp. En sopran, Mara Mastalir och en baryton, Wolfgang Schwaiger sjöng med inlevelse sånger och duetter ur wieneroperetter. Och naturligtvis spelades "An der schönen blauen Donau" i gungande valstakt.

Efter konserten kunde vi gå direkt till den väntande Hanssons Buss med trygga chauffören Jonas vid ratten. Han tog oss åter till Falun, dit vi återkom vid midnatt. I minnet fanns melodier från Schönbrunns Slottsfilharmonikers musik. Ingegerd Mellqvist var vår kunniga reseledare.

Än en gång kunde vi önska varandra "Prosit Neujahr!"

Gustaf Lagerby