160608 En heldag i Siljansringen

Siljansringen – den gigantiska geologiska formationen som bildades för 377 miljoner år sedan av det största kända meteoritnedslaget i Europa, varvid sjöarna Siljan, Orsasjön, Skattungen och Oresjön skapades. Vid nedslaget ställdes berglagren på ända, och det är därför som de dåtida kalkstens-, sandstens- och skifferlagren har bevarats nedsänkta och inte vittrat bort. Förutom att bryta kalksten har man här också försökt borra efter olja och gas.

Hit åkte vi, ett gäng geologiintresserade SPF:are, en solig men blåsig onsdag i juni. Exkursionen leddes av geologen Gunnar Eriksson, välkänd för oss som tidigare deltagit i Vuxenskolans geologicirklar.

Vi hann med mycket. Exkursionen startade på toppen av Rättviks slalombacke där vi hade en magnifik utsikt över det område vi skulle undersöka.

Springkällan. Vid Draggån borrades efter olja 1869. Man hittade bara små mängder olja men stötte på en kraftig källvattenåder. Borrhålet pluggades igen men sedan dess sprutar vattnet året om.

Det nedlagda kalkbrottet i Solberga är numera växtplats för sällsynta växter. Vi såg rikligt blommande blodnycklar och mycket tätört.

I Solberga har man borrat efter olja. I kalkbrottet finns rör i marken som det sipprar olja ur.

Naturreservatet Styggforsen i Boda är en djup klyfta i berggrunden med branta klippor och ett 36 meter högt vattenfall.

Här kan man se hur berglagren ställts på högkant.

Vid Boda kyrka kunde vi se hur en stenhäll vandaliserats genom att någon hackat bort fossil.

Sista stoppet gjordes i naturreservatet Amtjärnsbrottet, ett nedlagt kalkstensbrott med en unik fossilrikedom. Man får inte gräva eller hacka i jordytan och berggrunden men väl ta med sig löst liggande småstenar.

Det blev en mycket innehållsrik och spännande dag. Veckan före hade en liknande exkursion företagits i södra Dalarna. Önskemål om ytterligare en exkursion efter sommaren framfördes. Vi håller tummarna!

Margareta Nissby