161123 Långvandring runt Logärden

Det blev en helt fantastisk dag! Varmt – 6 grader och till och med att solen bröt igenom några gånger! Största delen av vägen var det fina, lagom breda stigar, som vi gick på genom vacker skog och ofta med närkontakt till sjön.

Vi var 13 vandrare från SPF Seniorerna Falun, som tog oss an utmaningen, som blev drygt 16 km runt sjön – det tog oss 5 timmar, med tre raster. Vi gick motsols och det visade sig att stigen var märkt åt andra hållet. Vi straffades genom att välja fel i en korsning, så det blev några hundra meter terränggående den här gången också. Men som Mats Isberg säger: "Den som aldrig går vilse hittar inga nya stigar".

Vid västra spetsen av Logärden finns en jättegran – Tord Halvarson räknade snabbt ut att den var 261 år gammal!

Vid första fikat lånade vi en veranda på en sommarstuga (lantmätaren bland vandrarna sa att man kunde göra så i nödfall).

För lunchen hade vi fått tipset om en rastplats – det visade sig dock att vindskyddet inte var byggt för 13 personer och vinden från sjön var kylig, så vi vi delade upp oss på tre platser. Gustav Boklund skulle grilla korv och han hade träpinnar med sig och fick snabbt fart på en brasa, där han kunde grilla sin korv (hunden fick mest bara torrfoder). Som avslutning på lunchen sjöng Tord Halvarson Skogsmullevisan – alla verserna.

Det tredje fikat intogs i skydd för vinden bland småbuskar bakom en sommarstuga, där fotograferingsmöjligheterna var obefintliga.

Vi hittade också en lekplats för vuxna,där Conny Kindåker glatt svängde sig i gungan – kameran var naturligtvis för långsam, så han hann hoppa ur kättingen, som var avsedd för älgslakten.

Den enda malör som inträffade var när Sigge Gustafsson, som halkade på en sten, när vi gick över en bäck, så ena skon dränktes. När jag i bilen, på väg hem, frågade jag honom hur det var, svarade han att "Han kände ingenting", men som tur var menade han det positivt.

Alla kom tillbaka med gott humör och tyckte det varit en riktigt bra vandring – antydningar gjordes om upprepning nästa år.

Vi får se var det blir nästa onsdag – det är lite oklart med de inblandade.

Klicka här för fler bilder.

Hälsningar

Mats

Fotograf för det andra fotot är Mats Isberg.