161026 60plus-mässa på Lugnet

Så var det dags igen - för 60 plus-mässan på Lugnet i Falun. I slutet av oktober arrangerades mässan för femte gången och enligt arrangörerna var det närmare 2.500 besökare under mässans två dagar.

En mässa som marknadsför sig som en mässa för den aktive senioren. Några politiska partier försökte värva medlemmar, den som ville kunde testa sin syn eller prova nya hudvårdsproduktet. Folktandvården fanns på plats och kunde konstatera att tandstatusen blir allt bättre hos äldre människor.

-Det är få nyblivna pensionärer som har löständer idag, konstaterar Maria Bigenius vid Folktandvården.
-Många äldre har dock besvär med muntorrhet, främst på natten.

Fonus finns på plats men inga banker, konstaterar arrangörerna Pia Brunell och Laila Fridh.

-Ofta får man upplysa företagen om att målgruppen är mycket piggare än man kanske tror, dagens pensionärer vill inte ha kaffe och gräddtårta, utan hellre räksallad och ett glas vitt vin. Dagens pensionärer efterlyser inte hjälpmedel utan snarare upplevelser och lite mer exotiska resor, säger Pia Brunell.

70 utställare fanns på plats men arrangörerna vill ha fler studieförbund som kan berätta om sina kurser och fler representanter för sport och fritid och gärna lite fler klädesbutiker.

-Vår största kundgrupp är just pensionärer som i sin roll som mor- och farföräldrar gärna köper våra barnkläder tillverkade i ekologisk bomull, så för oss är det viktigt att synas på en sådan här mässa, säger Ulrika Bylander som representerar klädmärket Yode.

-Vi brukar går på den här mässan och så får man ju en ny isskrapa, konstaterar Kerstin och Tore Willdal från Falun.

Falu kommun finns också på plats för att informera om vad man kan få hjälp med när man blir äldre. Kommunfixaren hjälper dig som är 67 år eller äldre med att till exempel byta glödlampor, hänga upp gardiner, flytta fram soptunnan och hämta lättare saker från vind eller källare. Och det är helt gratis.

Dagens pensionärer reser gärna, kanske en SPA-resa till Estland, en Ålands-kryssning eller varför inte något mer exotiskt. De Rosa Bussarna har funnits i många år men förknippas nog av många med strapatser och lite mer primitivt boende.

-Det här borde jag gjort när jag var yngre, säger många, konstaterar Kjell Winlöf som representerar de rosa bussarna som nu också riktar in sig mot en äldre kundkrets. Först var det 50+, den grupp som växer mest och nu tänker man satsa på 60+.

-Inte tält, utan hotell och så en satsning på att få en lite mer homogen grupp, det är inte alltid så lätt att arrangera en resa som passar både den som just fyllt 18 år och den som fyllt 65, säger Kjell Winlöf och konstaterar också att äldre gärna vill ha aktiva resor - vandring, cykling etc.

De flesta montrarna bjöd på godis, Carin och Bengt Sundlöf från Falun saknade dock mat. Kanske något för arrangörerna att fundera över till nästa år.

Karin Bökman