160701 Nostalgitur i Bergslagen

En seglats med ångfartyget Runn på Strömsholms kanal, överfart med färjan Petrolia från Ängelsberg till Oljeön, rälsbussfärd med ENJ, dvs. Engelsberg- Norbergs Järnväg till Kärrgruvan och slutligen SJ:s gula landsvägsbuss från 1955 till Smedjebacken – det fick 28 SPF-seniorer från Falun vara med om den första dagen i juli 2016.

Den splitternya Siljans-bussen som tog oss från Falun till ångfartyget i Smedjebacken hade tio gånger så många hästkrafter som 50-talsbussen så vi fick påtagliga bevis för att utvecklingen gått framåt. Portarna i de sex slussarna i Fagersta och Västanfors manövreras fortfarande för hand och den specialutbildade kaptenen hade ett styvt arbete med båtens ångpanna i de trånga slussarna.

Vid Västanfors Hembygdsgård, som ligger vackert vid kyrkan och kronprinsessan Viktorias sluss, serveras både mat och kaffe och där finns Rune Lindströms muséum och flera intressanta gamla byggnader.

På Oljeön i Ängelsberg ligger världens äldsta bevarade oljeraffinaderi som nu är museum. Vi gjorde en rundtur med en humoristisk guide som på ett lättsamt sätt berättade om hur en driftig man i slutet av 1800-talet importerade olja från USA och utvann allt från fotogen till smörjoljor.

Än en gång blir vi påminda om att det finns mycket vackert och sevärt även i vår närmiljö som kan berika oss och som vi kan rekommendera på det varmaste.

Text Margareta Dunkars, foto Björn Carlsson