160519 Vandring på kulturmark - i Borlänge

Frostbrunnsdalen är en sevärdhet som kanske inte alla Falubor har besökt. Det är en djup ravin strax väster om Stora Tuna kyrka, sedan 1978 ett naturreservat med rik flora och fauna. Ändå är kulturen och historien kanske det intressantaste med Frostbrunnsdalen, som av många anses vara Dalarnas förnämsta historiska plats. Här samlades folket redan årtusendet före Kristus.

Hit begav sig 34 av föreningens skogsvandrare en solig majdag. Vi startade med en titt in i Stora Tuna kyrka, där dagens vandringsledare Bengt Östberg berättade om kyrkans historia och interiör. Två kända Johan är Borlängesöner: Johan Olof Wallin, som har en minnessten på kyrkogården, och Johan Jonatan "Jussi" Björling som ligger begravd här.

Därefter fortsatte vi ner i dalen. Första anhalten blev den domarring som är uppförd för att markera platsen för Tuna gamla tingsplats. De av oss som gillade uppförsbackar gjorde sen en avstickare uppför slänten för att titta på resterna av en varggrop, en fångstgrop för varg, björn och andra oönskade djur.

Nästa stopp gjordes vid Trefaldighetskällan, helig därför att den ovanligt nog rinner mot norr. Än idag samlas folk i maj varje år för att dricka brunn här.

I dalen fanns förr ett ånguppvärmt badhus, där man kunde bada gyttjebad. När badinrättningen lades ner startades en läskedrycksfabrik på samma plats.

Vattnet, som var en förutsättning för verksamheten i Frostbrunnsdalen, kommer från Badelundaåsen som numera också förser både Borlänge och Falun med dricksvatten.
På vägen upp igen gladdes vandrarna åt vitsippshavet och åt de liljekonvaljer som var på väg att slå ut i backarna.

Margareta Nissby