160113 Hjälpmedelscentralen vid medlemsmötet

Vid årets första möte, som nu byter namn till Medlemsmöte, deltog ett 40-tal medlemmar. Dagens program var främst vikt för information om hjälpmedel. Dagen var rejält kall och det var nog skälet till att fler deltagare inte kom, då programmet säkert kan ha varit var intressant för många fler.

Två hjälpmedelskonsulenter från Hjälpmedelscentralen berättade om hur deras service till befolkningen är ordnad, vad hjälpmedel är, vilka typer av hjälpmedel som finns och hur man kan få tillgång till dem (se bild) .

Hjälpmedelscentralen (HMC) är en länsgemensam verksamhet som drivs av landstinget och länets kommuner gemensamt. HMC har sitt huvudkontor, utställningslokaler och lager i Borlänge, nära Kupolen och Högskolan, men verkar i hela länet. På lasaretten i Falun och Mora finns butiker där man kan prova och köpa en del hjälpmedel.

Hjälpmedel kan man få förskrivna av viss personal inom hälso-och sjukvården, både inom landstinget och kommunerna. För sådana hjälpmedel betalar man vissa avgifter. Man kan även hyra hjälpmedel, t ex för att prova. Andra hjälpmedel finns till försäljning. Det rör sig då framför allt om sådana produkter som det inte krävs häls-och sjukvårdens kompetens för att prova ut.

Vid kaffet visade och demonstrerade hjälpmedelskonsulenterna ett urval av hjälpmedel, fr a för syn- eller hörselnedsättning och för minnesstöd. Det var förstoringsglas av allehanda slag, telefoner med förstärkt ringsignal eller ljud och inbyggd hörslinga. Det var fiffiga saker som underlättar att öppna burkar och hälla ur flaskor, för att lyssna på TV när inte alla i huset vill ha hög volym på ljudet, mm. Mötesdeltagarna var mycket intresserade både av att se och prova.

Konsulenterna betonade också att det finns andra som säljer hjälpmedel, t ex somliga varuhus, hälsokostbutiker och på Internet. Ofta finns det reklam för dessa i tidningar och tidskrifter, t ex i Veteranen, som nu byter namn till Senioren.

De välkomnade till besök på hjälpmedelsbutikerna på lasarettet och till HMC i Borlänge där det finns en stor utställning av och om hjälpmedel för alla tänkbara behov.

De underströk också att man kan ha stor nytta av att underlätta vardagen med små medel även om man inte har några större funktionsnedsättningar.

Text och bild: Ann-Sofi Holmberg