151201 Pensionärer mötte ungdomar på Vildmarksleden

Vi var 21 personer från SPF Seniorerna Falun som gick upp på de båda höjderna Fänriksberget och Ärtknubben. Det krävdes 380 000 steg för oss att gå dessa 10,5 km på 3,5 timmar - ett stort steg i hälsans tecken. Detta var årets hittills tuffaste vandring.

Vi började med en brant stigning på 140 m upp från vägen - det är den tuffaste stigningen vi haft på våra långvandringar.

När vi kom upp på Vildmarksleden, så var den upptagen! Det passerade precis då 25 ungdomar från Hagströmska skolan. Vi fick vackert vänt tills dom passerat. Sedan hade vi ytterligare 75 m stigning till dagens högsta punkt Fänriksberget 506 m över havet.

Här är vi på toppen med hunden Tell i förgrunden. Han fick senare vittring på en fågel, som när den flög upp, så identifierade Olle den som en orre, baserat på vingslagen!

Nerstigning, fika vid fäboden Fänriksbo. Den här krokiga björken står strax bredvid fäbodstugan.

Sedan blev det en rask vandring längs Vildmarksleden 3 km till Ärtknubben, 445 m över havet. Utsikten från denna punkt var fenomenal och vädret kunde inte varit bättre.

Vi såg Hopptornen i Falun, vindkraftverken i Linghed och Svartnäs och naturligtvis även Sörskog - sagolikt vackert med berg och sjöar.

Vandringen ner till bilvägen tog oss genom riktig gammelskog, där skogen fått självdö och ramla kors och tvärs. De som sköter Vildmarksleden har arbetat hårt med att röja stigen så att man kunde komma fram bland dessa vindfällen och ruttnade fallna träd. Det var lite John Bauer känsla i den här skogen.

Vi åkte hem via Sörskog och kunde konstatera att snön saknas ännu i skidspåren. Tjälen hade dock börjat komma.

Troligen blir det Hackmora bortom Sågmyra nästa tisdag.

Hälsningar

Mats