151110 Faluns högsta punkt

Faluns högsta punkt är bestigen av 19 långvandrare från SPF Seniorerna!

Vi åkte från Lugnet kl 9 och startade vandringen kl 10. Vi pressade in oss i fem bilar - en samåkning som är väldigt positivt för miljön. På vägen dit skrämdes en rovfågel upp som satt och kalasade på en hackspett. Rovfågeln tog sitt byte och flög precis ovanför motorhuven på den första bilen. En mäktig syn.

Vädret var perfekt - solsken och ca 6 grader varmt. Det började med en vandring söderut på väg, vilket gjorde att uppförsbacken till toppen blev på den sköna sydsidan.

Själv var jag fortfarande så förkyld att jag tog bilen nära toppen och gick upp, tände en brasa och väntade på fotvandrarna. Däruppe var det en fågel som "sjöng" ihärdigt - det kan ha varit en orre - men sjunger dom så ihärdigt så här års?

Det är en fantastisk utsikt från toppen på tornet som står på högsta punkten.

Man kan se milsvitt i alla riktningar - det är inte så vanligt att det är öppet åt alla håll. Mängder med vindkraftverk - ett enstaka på Trollberget bortom Hillersboda, en handfull på Tavelberget och en hel skrälldus i Gästrikland bortom Svartnäs.

Lingheds Skoterklubb skall ha all heder av allt som finns på den här platsen: tornet, ett vindskydd, en fin grillplats och en toalett.

Det var några som hade gymnastikskor - en hade fått gå långa omvägar, gjorde gott för träningen. En annan han hade impregnerat dem ordentligt på morgonen. Annars var det kängor eller riktiga stövlar.

Vandringen hem blev enkel - en bra stig och väg och bara nerförsbacke. Sammanlagt 6,5 km på 2 timmar och en kvart inklusive fika.

Stort tack till Jan-Erik Lagerström som rekat och ledde dagens vandring.

Vi ses på Lugnetparkeringen nästa tisdag kl 9:00. Väderprognosen ser inte lovande ut, men det kan ju ändras på en vecka, men det får styra litet vart vi åker. Vill ni vara med på utflykterna, skicka en anmälan via e-post till mats.hiertner@gmail.com. All information inför utflykterna skickas som e-post.

Mats Hiertner