150924 En åttadagars resa i vinets värld


"Traktorn" är en vinskördetröska i full verksamhet. Vår buss syns i bakgrunden.

Vi startade i bekväm tid klockan tio från Falun för att Lidköping plocka upp ett tiotal västgötar och gick sedan ombord på färjan till Kiel i Göteborg vid femtiden. God middagsbuffé ombord.

Klockan tio morgonen därpå kom vi ut på autobahn och fick uppleva hur skicklig vår bussförare och researrangör Leif på Fjärdingens resor var. Mycket smidig och effektiv i trafiken. Vid sjutiden tog vi in på hotellet i Grosskarlbach där vi bodde i fem nätter och intog fyra goda middagar. Skönt att få bo på samma hotell.

Följande dagar ägnades åt besök hos olika vinproducenter i byarna inom en fem mils radie. Det var både mindre vinbönder och stora producentkooperativ som fick besök. En dag körde vi till Frankrike och längs "Route du Vin" med de berömda vinbyarna Riquewihr och Eguisheim. I staden Barr besökte vi vinbonden Vigeron Hering.

Vid varje sådant besök fick vi provsmaka fyra till fem olika viner och göra de inköp vi önskade. Den fullsatta bussen blev efter alla vininköp åtskilligt tyngre under hemresan som också gick via färjan till Göteborg.

Resan gav nya upplevelser och många nya och trevliga bekantskaper.


Vid middagsbordet syns Janne och Gudrun Wahlsten samt Ingrid Melin närmast kameran.


Bordet med kött som grillas fanns ute som en matkontroll bland ett tjugotal på en sju km lång vandring ute på vinfälten. Ett par-tre tusen tyskar gick denna vandring.


De tre sångarna har vinguiden Sven-Olof Hasselplan i mitten. Sven-Olof var en glad fyr som kunde roa åhörarna.

Referent Ingrid Melin och Eric Nirs