150917 det var vått i Backa våtmark

Allra sista höstvandringen var förlagd till Backa våtmark i Danholn. Vid Backa fanns tidigare ett sågverk och ett tegelbruk, och av de gamla, numera vattenfyllda lertäkterna har en av länets största våtmarker nyligen skapats. Här finns gott om vattensamlingar som är attraktiva för fågellivet. För oss människor finns fina vandringsstråk, ett vackert odlingslandskap och rastplatser.

Så många olika arter kunde inte upptäckas så här års, men änder och en svan och kanske en hök visade sig. Samt ett gäng kossor som verkade upphetsade över att få besök.

Jonas Henniger är en av initiativtagarna till våtmarksprojektet och själv bosatt i Backa herrgård. Han berättade om projektet som bl a genomförts med hjälp av EU-pengar. Det finns ett par olika promenadslingor, den längsta på drygt 3 kilometer. Den kortare har gjorts framkomlig för barnvagnar och rullatorer. Avsikten är att utveckla området ytterligare, med t ex en frisbeegolfbana.

- Så roligt att se ett nytt område, tyckte vandrarna. Här hade de flesta inte varit tidigare.

Efter promenaden och en fikapaus invid herrgården vidtog en tipspromenad med kluriga frågor med dalaanknytning, som dagens vandringsledare Bengt Östberg hade sammanställt. Inte alls så lätt, visade det sig.

Text och foto: Margareta Nissby och Sven-Erik Ejeborg