150710 Premiärlejon i Vattnäs

Fredagen den 10 juli var det högtidlig urpremiär i Mora på en nyskriven svensk opera, "Silverfågeln", en opera om Jussi Björlings liv. SPF hade lyckats komma över 40 biljetter till premiären och de gick åt i ett nafs. Åtta föreställningar blev det totalt i Vattnäs konsertlada utanför Mora och redan innan premiären var nästan samtliga 2 400 biljetter sålda.

"Silverfågeln" bygger på författaren Yrsa Stenius bok om Jussi Björling, "Tills vingen brister", för musiken svarar Mats Larsson Gothe och för librettot Greta Sundberg.

Jussi Björling ligger i sin säng i sommarhuset på Siarö i Stocksholms skärgård och ser tillbaka på sitt liv - hur han och hans bröder i faderns hårda regi började turnera redan som små både i Sverige och i USA, mötet och förhållandet till den kvinna som blev hans hustru, Anna-Lisa Björling, om de stora framgångarna på Metropolitan i New York, om sista konserten på Skansen, men också om scenskräcken och rädslan för att inte räcka till. Om ångest, depression och alkohol. I vimlet utanför Vattnäs konsertlada ser vi artister som Kjerstin Dellert och Owe Thörnqvist, författaren Yrsa Stenius och naturligtvis kompositören Mats Larsson Gothe som säger att han tycker att det var förvånansvärt lätt att skriva musiken och på frågan om varför ingen skrivit en opera om den svenske världstenoren tidigare svarar han att det kanske är för nära i tiden.

Den här kvällen belönas Mats Gothe Larsson också för sin opera "Blanche och Marie" som bygger på en bok av PO Enquist och som sattes upp på Norrlandsoperan i Umeå för ett år sedan.

Hovsångerskan Kjerstin Dellert sjöng mot Jussi Björling på Operan i Stockholm vid flera tillfällen, bland annat i Tosca, La Bohéme och Aida. Kjerstin Dellert minns Jussi som mycket artig och elegant.

-Det var alltid fest när Jussi kom till operan, han var elegant klädd och hälsade på alla, säger Kjerstin Dellert.

I pausen sitter Yrsa Stenius och signerar sin bok om Jussi, men vill inte säga så mycket om vad hon tycker om uppsättningen.

-Det är omtumlande att se den, säger Yrsa Stenius.

Samarbetet mellan Yrsa Stenius och ledningen för Vattnäs konsertlada inleddes vid Jussi-jubileet 2011, då det var 100 år sedan Jussi Björling föddes. Fyra år senare är det dags för premiär. Hovsångerskan Pers Anna Larsson är grundare och konstnärlig ledare för Vattnäs konsertlada och säger i en intervju med Sveriges Television att hon är mycket nöjd med att de kunnat sätta upp en helt nyskriven opera.
-Lokalen är liten, scenen är liten så egentligen är det omöjligt, säger Pers Anna Larsson. -Men vi lyckades göra det omöjliga möjligt och det är jag stolt över.

Sofia Nyblom är ordförande i vänföreningen för Vattnäs konsertlada och hon säger att nästan alla biljetter är sålda långt innan premiären.

-Det är ju ett drabbande artistöde och Björlings musikalitet är ju som gjord för en opera, säger Sofia Nyblom.

Och alla ni som inte lyckades få tag på en biljett till någon av årets föreställningar kanske får ni en ny chans nästa sommar, för så här skriver DT:s rescensent Christer Eklund " Silverfågeln måste även den flyga vidare i tiden, givet är en fortsättning nästa sommar".

Karin Bökman