150319 Vi gick på bio och provade öl

 

För fler bilder klicka här.

Dagens eftermiddags- och kvällsutflykt gick först till Säters Biografmuseum och sedan fortsatte vi till Oppigårds Ölbryggeri i Ingvallsbenning strax utanför Hedemora.

I Säter hälsade Stefan Lindfors oss välkomna Säters Biografmuseum som är det enda i sitt slag i norra Europa. Museet invigdes 1989 och grunden var TV-fotografen Eriks Westers unika samlingar. Vid Filmgalan 1995 fick museet en guldbagge "för dess fina presentation av den rörliga bildens historia". Både Svenska Filminstitutet och Sveriges Television stöttar museet bl.a. genom att skänka gammal film- och TV-utrustning och har själva inga planer på egna museum.

Efter att vi bänkat oss i biosalongen berättade Stefan om museets historia och om den tekniska utvecklingen inom film och bio. Första ljudfilmen kom 1927 och 1925 började Sveriges Radio med sina sändningar. 1956 fanns det 2.500 biografer i landet mot idag ca 770 filmdukar (förr bara en duk på varje biograf medan idag kan det vara flera). Sedan 2013 distribueras all film på en liten diskett och borta är alla repor i filmen och avbrott för att filmremsan går av. Presentationen avslutades med att vi fick titta på några härliga gamla journal och reklamfimer. Vem kommer inte ihåg reklamen för Palmolive, tabletterna Domino, Figaro o Tenor, Surf och Alice-Babs med sin Tugga Toy.

På museet finns också ett antal uppbyggda tidsenliga rum från 1950-60 talen och studior för de tidigare populära TV-programmen från Falun: Trafikmagasinet och Packat och Klart.

På smala slingrande vägar tog vi oss sedan till Oppigårds bryggeri där Sylvia Falkeström och Erika Olsson väntade på oss. Ölprovningen började direkt och efter en fantastiskt god måltid, med ölmarinerad kyckling och portersteak med potatisgratäng och öl, berättade Sylvia om bryggeriet.

Det hela började som ett hobbyprojekt i en smedja. Flera mindre byggnader uppfördes och 2004 kom produktionen igång. Produktionen har ökat kraftigt och idag är årsproduktionen över 1 milj liter. Antalet anställda har vuxit till 12 st. Ett nytt bryggeri håller på att byggas på fotbollsplanen strax intill och väntar på att utrustningen skall komma på plats. Om ca 2-3 år beräknas det vara klart.

Oppigårds har idag 7 "fasta" ölsorter året om i sitt sortiment som tillfälligt kompletteras, typ påsköl till påsk. 90% av produktionen buteljeras och säljs via Systembolaget, 10% går som fatöl till restauranger och pubar. Dalarna är största marknaden och Amarillio det bäst säljande ölmärket tätt följd av Golden Ale.

För att brygga öl behöves: malt, humle och vatten. Malten framställs av korn, vete, råg och havre. Kornmalt är vanligast. All malt köps från svenska företag. Samma malt används till både whiskey och ölframställning. Humlen kräver lång mognadssäsong och köps från varmare länder. Vatten har man själv och kvaliten på vattnet är mycket bra och har stor betydelse för ölets smak. Tillverkningsprocessen består av: krossning mäskning och lakning, kokning o kylning, jäsning o lagring, filtrering och slutligen buteljering och fatfyllning. Besöket avslutades med en rundvandring i bryggeriet.

Mycket nöjda med dagens utflykt återvände vi till Falun. Vi vill alla framföra vårt stora tack till Stig och Sylvia som ordnade denna mycket trevliga utflykt.

Text och bilder: Per Börjesson