150326 Favorit i repris: Karl Gerhard - en fantasi om en revykung

Så var det då dags för resa nummer två till Karl Gerhard-föreställningen på Stadsteatern i Stockholm. Den första resan, som gick i januari, hade snabbt blivit fullbokad och väntelistan var lång. Till den nya resan i mars hade de som stod på väntelistan fått förtur. Också resa nummer två blev snabbt fullbokad och väntelistan upptog ytterligare femton namn. - Men någon ytterligare resa till Karl Gerhard-föreställningen planerar vi inte, säger resekommitténs Ingalill Bergvall.

I snålblåst anlände vi till Stockholm i god tid för att hinna äta lunch i Teaterbaren i lugn och ro. Därefter bänkade vi oss förväntansfullt inför den närmare tre timmar långa föreställningen.

Rikard Wolff har ju blivit utomordentligt rosad för sin gestaltning av artisten, teaterdirektören och, inte minst, privatpersonen Karl Gerhard i både medgång, motgång och så småningom nedgång.

Så här rapporterade Eric Nirs från januariresan: " --- Karl Gerhard gav resenärerna stort utbyte genom tillbakablicken på denna förgrundsfigur från tiden för andra världskriget. En teaterpjäs om en tid som dagens ungdomar inte kan så mycket om och sannolikt ännu mindre om Karl Gerhards insatser. Karl Gerhard insåg vilken stor betydelse för den allmänna opinionen en teaterpjäs kan ha och trots skarpa invändningar från den tyska ambassaden och förbud från Sveriges regering genomförde han sin förbjudna revy ännu en gång. Följden blev att han miste sin teater. Opinionsmässigt blev hans insatser lysande genom att media fullständigt genomsyrades av denna "väckarklocka" som framförandet av "Den ökända hästen från Troja" och "I skuggan av en stövel" utgjorde. Regeringen och hela folket blev väckta i fråga om vad som egentligen pågick politiskt. Karl Gerhard var vid sidan av Torgny Segerstedt Sveriges främsta antinazist. --­-"

Rikard Wolff gör en storartad insats. Han är på scenen så gott som hela tiden, och inte minst hans framförande av "Den ökända hästen från Troja" är magnifikt. (Själva hästen imponerar också – den ögonblickliga omvandlingen av scenografin till en trojansk häst överraskade.)

På hemvägen passade reseledaren Ingalill Bergvall på att informera om kommande resor. På några av de redan utannonserade resorna finns platser kvar. På planeringsstadiet finns en tredagarsresa till Göteborgsoperan i slutet av september, den sedvanliga julbordsresan till Mariehamn 2-3 december och en Läs-och-res-resa till Gotland. Mer information kommer senare. Eventuellt kan det också bli fråga om ytterligare en hemlig resa, kanske i september.

Till sist ett tips från busschauffören: Det kan ibland vara svårt att hitta tillbaka till rätt buss när den står parkerad bland många andra bussar. Ta ett foto på bussens registreringsskylt med din mobilkamera, så vet du vilken buss du ska leta efter!

Text: Margareta Nissby Bilder: Per Börjesson