150311 Pantertanter och soffpotatisar

Det välbesökta mötet inleddes av SPF-kören med fyra sånger med texter av Lennart Hellsing. De kluriga texterna lästes först upp för att alla skulle kunna höra dem ordentligt. Alla fyra hade mat-tema. Kul programval och fint framförande.

Efter denna uppiggande inledning och tack till kören höll Ann-Marie Eggertz ett anförande om hälsa under rubriken Pantertanter och soffpotatisar. Hon konstaterade att i "reparations-åldern" som vi alla är, mer eller mindre, kommer kroppen förr eller senare att sluta göra det vi vill, t ex att sjunga klart och rent, åka Vasalopp etc.

Det som händer med ökad ålder är att "byggnadsställningen", det vill säga skelett och muskler, successivt tappar sin vitalitet. Förr trodde man att den äldre människan behövde vila för att må bra. Idag vet vi att det är bra och viktigt att röra sig, för alla i alla åldrar, och inte att sätta sig fast i gungstolen. Forskning har visat att det aldrig är för sent att träna både styrka och rörlighet. Vår "byggnadsställning" är som starkast i 30-årsåldern. Svenska och norska kvinnor har tyvärr från 50-årsåldern en ökad risk att få benskörhet (osteoporos). Särskilt knäleder, höfter och axlar är ömtåliga. Motion och bra mat är viktigt och förebyggande.

Ann-Marie betonade några saker som har särskilt vikt för att behålla kroppens rörlighet: andning, hållning och balans.

Andningsmusklerna behöver både rörlighet och ork för att syresätta kroppen. I till exempel yoga får man lära sig att använda djupa andningsmuskler både för syresättning och som avslappning. Ann-Mari demonstrerade hur man gör djup andning och alla får göra en övning i att andas med diafragma, som är vår viktigaste andningsmuskel, och att gäspa. Gäspning är egentligen ett djupt andetag.

Viktigt för en god hållning är att inte sjunka ihop, främst i överkroppen. Ann-Marie visade mycket tydligt hur kroppen rätas upp bara genom att man håller armarna efter sidorna i stället för framför kroppen. Hon påminde också om att inte skjuta fram hakan när man sitter och läser eller tittar på TV.

En god balansförmåga motverkar risk för fall. Fallskador orsakar både lidande och vårdkostnader. Ann-Marie visade hur man skall gå och stå balanserat. När man går ska man sätta i hälen först och skjuta ifrån steget med tårna. Det förbättrar balansen och gör gången mer effektiv. När man står en längre stund, ska man stå rörligt. Med detta menas att man flyttar tyngden från ena foten till den andra. Även när man reser sig från sittande behöver man tänka på att ha god balans. Det får men genom att luta sig framåt, ha benen isär, gärna ta stöd på knäna och skjuta upp sig framåt . Många män gör så automatiskt och det bör även kvinnor göra. Risken för fall ökar vid uppresning från sittande och då är det särskilt viktigt att tänka på balansen.

Efter gemensamma övningar i uppresning och hållningsrättning tackade Ann-Marie för sig och bjöd åhörarna att till toner av Bob Marley dansa ut till kaffet!

Text och bild: Ann-Sofi Holmberg