150113 Vilken kämpe Sverige hade!

SPF Falubygdens teaterresa den 13 januari till Stockholms stadsteater och pjäsen "Karl Gerhard" gav de femtio resenärerna stort utbyte genom tillbakablicken på denna förgrundsfigur från tiden för andra världskriget. En teaterpjäs om en tid som dagens ungdomar inte kan så mycket om och sannolikt ännu mindre om Karl Gerhards insatser.

Karl Gerhard insåg vilken stor betydelse för den allmänna opinionen en teaterpjäs kan ha och trots skarpa invändningar från den tyska ambassaden och förbud från Sveriges regering genomförde han sin förbjudna revy ännu en gång. Följden blev att han miste sin teater. Opinionsmässigt blev hans insatser lysande genom att media fullständigt genomsyrades av denna "väckarklocka" som framförandet av "Den ökända hästen från Troja" och "I skuggan av en stövel" utgjorde. Regeringen och hela folket blev väckta i fråga om vad som egentligen pågick politiskt. Karl Gerhard var vid sidan av Torgny Segerstedt Sveriges främsta antinazist.

Vi pensionärer, som minns hans fantastiska revynummer, fick även till vår förtjusning ta del av "Jazzgossen", "Jag är ett bedårande barn av min tid", "Det rara gamla paret" med flera kupletter.

Vår lekamliga försörjning svarade Teaterbaren och Ekolskrog för på ett föredömligt sätt med bästa service. Ännu en lyckad SPF-resa tycker fyrtionio resenärer och referenten

Eric Nirs

Foto Marianne Matson