141216 Skidåkarnas sista barmarksträning


Här går vi genom björkskogen på väg upp på Klintasberget

Det blev den 16 december en härlig, lång vandring igen - 12 km på 3,5 timmar, med två raster. Tre kvinnor och 11 män - en bra uppslutning. Premiär för Lars-Åke, Hans och Tord - välkomna.

Det visade sig att Dalkarlsvandrarna har flyttat till Knivstigen, så märkningen var inte bra för den del som vi trodde var Dalkarlsleden, så vi började med att gå ½ km fel. Tron på orienterarna i sällskapet var något vacklande en tid, men det löste sig.

Långa sträckor gick vi på bra snö- och is-fria stigar i fantastiskt vacker skog. Skogsbilvägarna var dock besvärliga med mycket is - men ingen vurpade.

Vandringen gick ganska mycket upp och ner. Vi började vid Bollergården i Kniva på 150 m över havet - gick upp på Klintasberget: 200 m, sedan ner till Rudtjärnsbäcken 175 m, upp på Acktjärnsberget 250 m, ner till Stentjärn på 200 m och sedan ner till vår vändpunkt på 175 m. På hemvägen var vi uppe på 250 m igen över Björkberget innan vi kom tillbaka till starten på 175 m. Totalt fick vi 200 m stigning.

Längs Knivstigen finns många historiska platser, som vi passerade: Björnhålet, Stenkumlet, där man tidvis firar högmässa, Psalmbokstallen, Jungfrukällan, där det dracks vatten, Gnolas vål, som vi hedrade genom att lägga dit kvistar och slutligen Kolarkojan, där vi tog vårt andra fika.

Tack alla deltagare för all trevlig samvaro vi haft under dessa vandringar. Nu tar vi jullov. Vi får se om vi kan hitta på något tisdagen före nyårsafton - det kanske finns snö då.

Mats Hiertner